Melita Pavšič Levpušček
Voditeljica programa
V nedeljski oddaji Pisanki vas bomo popeljali v Podgoro, svet sedmih vasic, deset kilometrov oddaljenih od Postojne, skritih pod gorami in hribi - Lohača in Strmca pod Lipovcem (1005 metrov) in Petričevim hribom (937 metrov), Studeno, Belsko in Gorenje pod Svetim Lovrencem (1019 metrov), Bukovje in Predjama pa pod vzhodnimi pobočji Nanosa (1262 metrov).
Po obljudenosti in obsegu sicer skromen svet, prepihan z vseh strani, kot je v knjigi Odmevi iz Podgore opisal domačin Andrej Miklavčič, pod površjem bogatijo številni kraški pojavi. Na meji med Podgoro in Postojno namreč ležijo Otoška, Pivka, Črna in Planinska jama,
med hribi in dolinami se skrivajo še manjše jamice, potočki in
ponikalnice, v Predjami pa se v visoki navpični kamniti steni bohoti
čudoviti Predjamski grad. Slednji je resda ena najbolj obiskanih
turističnih znamenitosti Slovenije, letno ga obišče kar 300 tisoč
obiskovalcev, a kot poudarja vodja Turistično informacijskega centra
Postojna Snežana Simić, ta ni edina privlačna
turistična zanimivost v podgorskih krajih. Na označenih pohodniških in
kolesarskih poteh si je moč ogledati še številne druge naravne in
kulturne znamenitosti. Prisluhnite katere.
Snežana Simić o pohodniških in kolesarskih poteh in znamenitostih
Cerkvica v Strmci
Simićeva pove, da so današnji turisti vse bolj naklonjeni butičnemu turizmu, kar Podgora zagotovo nudi. Poleg neokrnjene narave in njenih znamenitosti, je na voljo vse več manjših prenočišč, pa tudi lokalnih kulinaričnih dogodkov.
Snežana Simić gostilniška ponudba in apartmaji
Številni turisti in obiskovalci se divjo hrano odpravijo nabirati tudi sami, pri čemer morajo biti izjemno previdni. Prav zamenjava čemaža z jesenskim podleskom ali pa denimo uporaba katere od strupenih gob povzročijo zastrupitev, lahko pa so celo usodne. Kako prepoznati užitne vrste gob in rastlin in koliko ter kako jih pravilno nabrati, nam bo povedal poznavalec gob, divje hrane in determinator Jože Podboj, ki v sklopu domačega Turističnega društva Pudgura večkrat gostuje v kozolcu na Prepihu in poučuje nabiralce.
Kozolec na prepihu
Podgorci na prepihu
Za vse dobrote nabrane v gozdu zagotovo najbolje poskrbijo podgorske gospodinje. Te, poleg domače kuhinje, kuhalnice večkrat zavrtijo tudi na prireditvah Turističnega društva Pudgura, kjer gostom ponudijo tradicionalne jedi. Predstavila jih bo dolgoletna članica društva Iva Požar.
Iva Požar
Kot ste lahko slišali, so gonilna sila večjih in manjših turističnih prireditev, na katerih poleg kulinarike predstavljajo tudi različne običaje, člani Turističnega društva Pudgura. O njihovih začetkih in aktivnostih smo se pogovarjali z dolgoletno članico in nekdanjo predsednico Dragico Širca.
Dragica Širca
Da bodo s prireditvami nadaljevali, dokazujeta zagnanost in dobra volja Podgorcev, ki smo jo na potepu po Podgori občutili tudi mi, nekaj prihajajočih prireditev pa je za konec napovedala Snežana Simić iz Turistično informacijskega centra Postojna.
Snežana Simić prireditve
Turistično popotovanje po Podgori na tem mestu zaključujemo in vas hkrati povabimo, da domačinom iz Podgore prisluhnete tudi naslednjo nedeljo, ko bomo izvedeli še kaj o delu in družabnem življenju Podgorcev ter o preteklosti podgorskih krajev.
Naslovna fotografija: Strmca
Ksenija Mlinar
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!