4 DRŽAVE, 7 UNIVERZ, PREKO 30 ŠTUDENTOV - 29. POLETNA ŠOLA BOVEC

Torek, 11. julij 2023

Minulo nedeljo so se v Bovcu ponovno zbrali udeleženci tradicionalne jezikovne in humanistične Poletne šole, ki tam gostuje že skorajda tri desetletja, njeno vodilo pa je spodbujanje večjezičnega in večkulturnega mišljenja na tradicionalno kulturno in jezikovno mešanem področju.

Organizira jo Univerza v Celovcu, študentje prihajajo iz še šestih univerz, cilj pa je, da udeleženci razmišljajo in živijo v izbranem ciljnem jeziku oziroma kar večjezičnosti, s čimer se odpravljajo tudi strahovi študentov, ali znajo neko mnenje izraziti v tujem jeziku. 

Poletno šolo je tudi letos podprla občina Bovec, ki je odstopila prostore Stergulčeve hiše in osnovne šole, župan Valter Mlekuž pa je vse udeležence povabil v ravno včeraj odprto  interpretacijsko središče v Ribiški hiši, kjer je prikazan ribolov v zaščitenem območju, predvsem sistema ujemi in spusti.

Občina Bovec poletni šoli omogoča tudi ogled trdnjave Kluže s pogostitvijo. Mlekuž je poudaril, da je Bovec skorajda na tromeji Slovenije, Italije in Avstrije in z vsemi goji prijateljske odnose. »Mi smo odprti za vse,« je med drugim povedal Mlekuž, ki je na nedavni prireditvi ob prazniku občine gostil tudi župana pobratene občine Prijedor iz Bosne in Hercegovine.

Poletna šola ima že vsa leta nespremenjeno osnovno programsko strukturo, dopoldan poteka 4 ure jezikovnih vaj, popoldne pa so različne, delavnice, ekskurzije, literarni večeri oziroma predavanja na vsakokratno temo Poletne šolem, letos je ta denimo: ČEZMEJNI KONCEPTI IN PRAKSE: Koncepti in prakse (ne)delovanja meja v humanistiki in družbi.

Jezikovni tečaji potekajo v petih različnih skupinah in obsegajo nemščino, italijanščino, hrvaščino, slovenščino in furlanščino.

O letošnji izvedbi sta z nami spregovorili Nadja Volavšek Kurasch in Tatjana Vučajnk iz celovške univerze, ki na poletni šoli delujeta kot lektorici za slovenski jezik.

POGOVOR: Poletna šola BovecPrimož Božič

Fotografija: Tatjana Vučajnk

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C