V IDRIJI MEDNARODNI POSVET OB OBLETNICI ROJSTVA SCOPOLIJA

Ponedeljek, 05. junij 2023

V petek je v idrijskem Galeriji Magazin potekal Mednarodni strokovni posvet ob 300-letnici rojstva polihistorja Joannesa Antoniusa Scopolija, ki je kot prvi rudniški zdravnik več kot 15 let služboval v Idriji. Da bi tega vsestranskega znanstvenika bolje predstavili javnosti so ob obletnici njegovega rojstva v Idriji razglasili Scopolijevo leto, glavni dogodek v nizu dogajanja pa je bil ravno petkov simpozij. Na simpoziju je spregovorilo 18 predavateljev iz različnih držav, ki so vsak iz svojega zornega kota osvetlili njegovo življenje in delo. Več pa Martina Peljhan, iz Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Izjava Martina Peljhan

Zbrane je prek videa nagovoril tudi idrijski župan Tomaž Vencelj, ki se je vsem zbranim zahvalil za obisk med drugim pa poudaril, da upa, da bodo tovrstni dogodki tudi v mladih spodbudili raziskovalno žilico. Čeprav je bil Scopoli vsestranski znanstvenik, pa je igral pomembno vlogo v zgodovini prav kot prvi idrijski rudniški zdravnik. Več pa doktorica Zvonka Zupanič Slavec iz Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Izjava Zvonka Zuoanič Slavec

Scopoli je proučeval tako bolezensko kot socialno stanje rudarjev. Svoj težki vsakdan si je lajšal z raziskovanjem okoliške flore in favne. Že od vsega začetka pa je izražal nezadovoljstvo, da ga je doletela funkcija rudniškega zdravnika v Idriji. O njegovem življenju je na simpoziju spregovoril tudi doktor Jože Čar iz Muzejskega društva Idrija.

Izjava Jože Čar

Po koncu predavanj so se udeleženci odpravili še po Scopolijevih poteh od Švice do Scopolijevega vrta. Ogledali pa so si tudi botanično razstavo akademskega slikarja Rafaela Terpina, Scopolijev spominski vrt in Kamšt. Pri organizaciji posveta je sodeloval Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Muzejsko društvo Idrija, Občina Idrija, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija in Mestni muzej Idrija. 

Maja Vojska

Zdravniski pogled

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C