JAVORCA JE DOBILA SVOJO PESNIŠKO ZBIRKO

Četrtek, 25. maj 2023

V tolminski knjižnici so v torek predstavili novo pesniško zbirko Javorca avtorja Leona Oblaka, ki je pred kratkim izšla pri Mohorjevi družbi.

Čeprav je bilo o Javorci, kraju evropskega spomina, že precej napisanega in izdanega, najnovejše delo zbirko knjig o Javorci dopolnjuje tako, da njen pomen predstavi na nov, umetniški način. 

Gre za peto literarno delo Leona Oblaka, ki vsebuje začetni (pol)sonetni venec Javorca s prav takšnim akrostihom, poleg tega pa še dvoje pesnitev – Spomin in opomin ter Da bi se nikdar več ne ponovilo, ki predstavlja tudi glavno sporočilo pesnitve. 

Kakor je na predstavitvi poudaril avtor Leon Oblak, je knjiga orožje za bor proti vojni oziroma za mir, za katerega se je vedno treba boriti. 


Izjava Leon Oblak 1


Pod spremni besedili sta se podpisala Damjana Fortunat Černilogar, nekdanja direktorica Tolminskega muzeja in velika poznavalka Javorce, ter tržaški filozof Jernej Šček. Tako besedilo kot vse pesmi so prevedene tudi v tri jezike, nemščino, italijanščino in angleščino, kar je po Oblakovih besedah izjemno pomembno sporočilo. 


Izjava Leon Oblak 2


Vizualno podobo zbirke dopolnjujejo umetniške fotografije Javorce avtorja Ubalda Trnkoczyja, ki bodo v galeriji tolminske knjižnice na posebni razstavi na ogled še vse do konca junija. 


Finančni izzid je v okviru svojih aktivnosti, povezanih z Javorco kot nosilko prestižnega Znaka evropske dediščine, poleg Tolminskega muzeja in Mohorjeve družbe podprla tudi Občina Tolmin. Knjiga je na voljo v Tolminskem muzeju, tolminskem turističnoinformacijskem centru ter seveda v cerkvi sv. Duha v Javorci.

Simona Skočir 

Fotografija: Tolminski muzej

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C