PISANKA: ČEPOVAN

Sreda, 24. maj 2023

Cilj našega nedeljskega potepanja je bil tokrat Čepovan, vasica in krajevna skupnost, položena v istoimensko dolino na Trnovsko-Banjški planoti. Čeprav Čepovan deli usodo vseh podobnih, od mestnih središč odmaknjenih naselij, v zadnjih desetletjih je postopoma izgubil trgovino, gostilne in še kaj, ostajajo tu prebivalci tesno povezani in pri vseh dejavnosti stopijo skupaj.
Središče vasi je danes obnovljen gasilski dom, kjer vaščani, ne le gasilci, najdejo prostor za marsikatero aktivnost. Krajevno skupnost nam predstavi predsednik Adrijan Kofol.

POGOVOR: Adrijan Kofol, KS

Predsednik krajevne skupnosti Adrijan Kofol, je tudi poveljnik čepovanskega prostovoljnega gasilskega društva.
Društvo je ne le z ljudmi, temveč tudi infrastrukturno povezano z življenjem kraja, letos pa bodo jeseni obeležili 120. obletnico organiziranega gasilstva. Nekaj utrinkov iz zgodovine in njihove današnje organiziranosti predstavi Kofol v pogovoru spodaj.

POGOVOR: Adrijan Kofol, PGD


Foto 1: Stari gasilski dom


Foto 2: Čepovan zdravstveni dom

V nadaljnem raziskovanju Čepovana smo pokukal tudi v prostore tamkajšnje osnovne šole in vrtca. V Čepovanu kljub zapiranju šolskih enot, ki smo jim priča v zadnjem obdobju, še vedno živi in deluje popolna, devetrazredna osnovna šola. V kratkem si obetajo tudi zagon nekaterih projektov, ki bodo njihovo delovanje še olajšali.

POGOVOR: Branka Ušaj, OŠ Čepovan


Foto 3: Čepovan šola


Foto 4: Čepovan šola

V Čepovanu med drugim zgledno skrbijo tudi za zgodovino in kulturno dediščino, pri čemer se redno povezujejo z bližnjim Lokovcem in v sodelovanju z njimi so pripravili že več publikacij. Upokojena učiteljica Mara Bolčina je gonilna sila tovrstnega prizadevanja in v nadaljevanju nam natrese nekaj utrinkov iz čepovanske preteklosti, ki so jo v zadnjih letih dodobra raziskali in v precejšnji meri tudi arhivirali.

POGOVOR: Mara Bolčina


Foto 5: Grobnica azerbajdžanskega narodnega junaka Mihajla in 30 partizanov na pokopališču v Čepovani.


Foto 6: Spominska plošča za azerbajdžanskega vojaka, padlega v 2. svetovni vojni v Vipavski dolini.


Foto 7: Lokacija nekdanjega italijanskega vojaškega pokopališča iz 1. svetovne vojne.


Naslovna fotografija: Čepovan
Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C