PRIMORCI ZMAGOVALCI IN PORAŽENCI

Ponedeljek, 22. februar 2010

Letošnji izbor za popevko, ki bo Slovenijo zastopala na evrovizijskem festivalu, je bil nekaj posebnega. Ne toliko zaradi zmagovalne skladbe, ki združuje dve glasbeni zvrsti, pač pa zato, ker se bodo na Evrovizijskem festivalu predstavili skoraj sami Primorci. Sem ne spadajo le dekle in mladeniči iz ribniške skupine Ansambel Roka Žlindre, ki ga je v svet narodnjaške slave popeljalo sodelovanje v oddaji Pri Jožovcu z Natalijo Verboten. Vsi ostali vpleteni v zmago pa so Primorci. Skupina Kalamari prihaja s Krasa. Je reden gost različnih festivalov, pa tudi sicer veliko nastopa.

Vsekakor pa ne smemo prezreti avtorjev, ki imajo pri projektu ključno besedo. Kot pisec glasbe se je izkazal dolgoletni kovač zmagovalnih šlagerjev z obale Marino Legovič. Poznamo ga že iz obdobja Karamele in Bazarja. Glasbenik med drugim slovi po tem, da redno skrbi, da se na popevkarskem glasbenem nebu pojavljajo nove in nove zvezde. Med te lahko uvrstimo Ylenio Zobec, pa najmlajše odkritje Leo Sirk. Avtorja besedila Leona Oblaka pa bi težko na kratko predstavili. Po rodu je Tolminec, je idrijski gimnazijec, sicer pa kot doktor znanosti predavatelj na biotehnični fakulteti v Ljubljani. Pisanje glasbe in predvsem besedil je njegov hobby. Dolga leta z odličnimi besedili sodeluje z glasbeniki, od domačega Johnnyja Brava, različnih popevkarjev, do zborovskih projektov. Pred tremi leti je izdal izjemno odmeven avtorski projekt Panta rhei. O tem, kako bodi ideje Primorcev prepričevale evropske poslušalce, pa bomo še imeli priložnost spregovoriti.

Žal pa se druga primorska zgodba odvija v ozadju, v kateri se počutijo hendikepirani Slovenci iz zamejstva. Med štirinajstimi glasbenimi izvajalci sta nastopili tudi Slovenki iz zamejstva, Ylenia Zobec in Martina Feri, ki pa se jima ni uspelo prebiti v finale. Odločitev vodstva RTV, da ni mogoče glasovati iz »inozemstva«, torej tudi ne iz zamejstva, je bila v bistvu v posmeh toliko opevanemu enotnemu kulturnemu prostoru, je danes dopoldne v svojem sporočilu za javnost zapisal predsednik kulturno gospodarske zveze iz Trsta Rudi Pavšič.


i.s.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
09.08.2020
17°C / 34°C
ponedeljek
10.08.2020
19°C / 34°C
torek
11.08.2020
19°C / 34°C