V IDRIJI IN CERKNEM BO JUNIJA 16% PREBIVALCEV OSTALO BREZ ZDRAVNIKA

Sreda, 29. marec 2023

Včeraj so v Zdravstvenem domu Idrija pripravili novinarsko konferenco na kateri so pojasnili prijeme za organizacijo dela v prihodnjih mesecih. Kot večina zdravstvenih domov po Sloveniji se tudi v idrijskem v zadnjem času soočajo z veliko kadrovsko stisko, zlasti zaradi pomanjkanja zdravnikov splošne medicine. Situacija se bo z bližnjim odhodom ene od zdravnic v pokoj v prihodnjih mesecih še poslabšala. Ko bo sredi junija v pokoj odšla doktorica Ana Marija Novak Knap bo v Občinah Idrija in Cerkno brez osebnega zdravnika ostalo približno 16% prebivalcev. Da bi pacienti brez zdravnika prišli do obravnave so že lani uvedli sistem dela nadomestne ambulante, pojasnjuje strokovni vodja Miloš Simov.

Izjava strokovni vodja

V nadomestni ambulanti bodo uvedli vsakodnevno triažiranje in retriažiranje pacientov, obravnavani bodo torej glede na stopnjo nujnosti težav. Direktor zdravstvenega doma Tomaž Glažar ob nastali situaciji poudarja, da so se zaposleni zavzeli, da bodo poskrbeli za vse, ki bodo brez zdravnika ostali, nekateri zdravniki tako že dnevno opravljajo tudi 140 obravnav, čeprav je optimalno število okrog 60 obravnav dnevno. Dodaja pa, da so v zadnjem obdobju v ZD Idrija aktivno iskali rešitve za vse težave s katerimi so se soočali.

Izjava direktor ZD

Poleg tega imajo zaposlene 4 specializantke, ki bodo specializacijo končale v 2 do 3 letih. Predvidevajo, da se bodo zaposlile v ZD Idrija. Zaposlenega imajo tudi zdravnika pripravnika, ki bo prav tako še v letošnjem letu vpisal specializacijo iz družinske medicine, ki jo bo predvidoma zaključil v 4 letih. Kot pravi direktor računajo, da bo v treh do štirih letih situacija bistveno boljša, a se bo precej na bolje obrnila že v naslednjem letu, ko se med drugim ena od zdravnic družinske medicine vrne iz porodniške in bo v omejenem obsegu možna opredelitev tudi pri njej.

Poleg kadrovskega primanjkljaja v družinski medicini so se v ZD Idrija soočali s hudimi težavami tudi v ginekološki ambulanti, saj je prej zaposlena ginekologinja podala odpoved. Vodilni so na tem področju podali pozitivno novico, saj je v ginekološki ambulanti z opredeljevanjem začela specialistka ginekologije in porodništva Ana Lasič. Vse informacije glede opredeljevanja k novi zdravnici so na voljo na spletni strani zdravstvenega doma. 

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

acergama dne 29.03.2023 ob 15:56:11
#1
Ali kaj razmisljajo tudi o upokojitvi doktorja v Cerknem v
naslednjih dveh letih???Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C