LAS S CILJEM MED PETIMI NAJUSPEŠNEJŠIMI LASI V PRIDOBIVANJU SREDSTEV IZ UKREPA SODELOVANJE MED LASI

Nedelja, 19. marec 2023

LAS s CILjem, v katerem se povezujejo deležniki iz občin Idrija, Cerkno in Logatec, je po informacijah Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano med petimi najuspešnejšimi LASi pri pridobivanju sredstev iz naslova Podukrepa, imenovanega »Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine« v preteklem programskem obdobju med 2014 in 2020. V ta časovni okvir je vključeno tudi prehodno obdobje do konca leta 2022.

Lokalna akcijska skupina LAS s CILjem je organizirana kot tripartitno partnerstvo, sestavljeno iz predstavnikov javnih institucij, gospodarstva in civilne družbe, ki izhaja iz lokalnega okolja ter vodi lokalni razvoj. LAS tako povezuje lokalno prebivalstvo in občine, ki najbolje poznajo potrebe in potenciale svojega območja. Njegov namen je spodbujati trajnostni razvoj območja občin Logatec, Idrija in Cerkno v skladu s Strategijo lokalnega razvoja ob združevanju človeških, prostorskih in finančnih virov. S kar 11 odobrenimi projekti je LAS s CILjem eden izmed petih slovenskih LAS z največ pridobljenimi projekti in dodatnimi evropskimi sredstvi, le ena skupina ima odobren en projekt več.

Sodelovanje lokalne akcijske skupine se nadaljuje tudi v naslednjem programskem obdobju med leti 2021 in 2027. Tako je bil konec februarja ustanovljen nov LAS s CIL-jem, za vodilnega partnerja pa je bila ponovno izbrana Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija, ki se je z odličnim delom izkazala že v preteklem obdobju. K sodelovanju so pristopili člani iz javnega, zasebnega ter civilnega sektorja, predsednik v novem programskem obdobju bo idrijski župan Tomaž Vencelj, namestnika pa župana občin Cerkno in Logatec, Gašper Uršič in Berto Menard.

Vodilni partner LAS s CILjem, Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija pa ob tej priložnosti organizira predstavitvene delavnice LAS s ClLjem za programsko obdobje do 2027, ki bodo potekale na območju vključenih občin Logatec, Idrija in Cerkno. Na delavnicah bodo predstavljeni osnovni principi, pogoji za oblikovanje LAS v novem programskem obdobju, priprava Strategije lokalnega razvoja ter možnost črpanja sredstev. Prva delavnica bo v sredo, 22. marca, ob 16. uri preko aplikacije Zoom, druga delavnica pa dan pozneje ob 16.30 v sejni sobi Občine Logatec.

Foto: ICRA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C