V SOBOTO V DESKLAH FOLKLORNI PLESI IN LJUDSKA GLASBA, V AJDOVŠČINI TAMBURAŠI

Petek, 17. marec 2023

FOLKLORNO POPOTOVANJE PO SEVERNI PRIMORSKI - DESKLE IN TOLMIN

V tem in prihodnjem koncu tedna na deskljanski in tolminski oder prihaja dogodek, ki so ga poimenovali Folklorno popotovanje po Severni Primorski, gre pa za revijo poustvarjalcev ljudskega izročila, ki vključuje folklorne skupine in skupine ljudskih pevcev in godcev.

O dogodku smo na kratko poklepetali s Sabino Volk Simčič, vodjo območne izpostave JSKD Nova Gorica. Pogovarjal se je Primož Božič. 

POGOVOR: Sabina Volk Simčič

V soboto, 18. marca, bodo v Desklah tako nastopile tri folklorne in pet glasbenih skupin, prihodnji teden v Tolminu pa bodo nastopile štiri folklorne in tri pevske skupine.

V vsakem primeru pa gre za edinstveno priložnost, da na enem mestu spremljate nastope skupin, ki ohranjajo pevsko in plesno kulturno dediščino severnoprimorske regije.  

Regijski tamburaški festival v Ajdovščini

V dvorani Glasbene šole Vinka Vodopivca v Ajdovščini se bo v soboto odvil Regijski tamburaški festival, na katerem bodo nastopili Vipavski tamburaši, tamburaški orkester Šmartno in Glasbeno društvo Tamburjaši Vipava.

Kakor nam je povedala vodja območne izpostave JSKD Ajdovščina Katarina Volk gre za redni letni regijski koncert, ki ga pripravijo z namenom izbora za državni festival. 

IZJAVA: Katarina Volk 1

Vsa štiri srečanja obiščeta tudi strokovna spremljevalca Tomaž Habe in Damir Zajec, ki nato na vsakem izbereta tiste orkestre, ki napredujejo na državni festival.

Nastop posamezne skupine je omejen na 15 minut, vsak orkester pa bo predstavil tri skladbe, ki so jih vsak zase tematsko obarvali:

IZJAVA: Katarina Volk 2

Kakor je še povedala Volkova sodita oba tamburaška orkestra iz Vipave v vrh slovenskega tamburaštva in tako na državnih kot tudi tujih tekmovanjih redno segajo po prvih mestih.

Regijsko tamburaško srečanje se bo torej odvilo v soboto, Volkova pa pravi, da je primerna priložnost za vse, ki se s tovrstno glasbo še niso srečali: 

IZJAVA: Katarina Volk 3
Primož Božič

Naslovna fotografija: Vipavski tamburaši

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.03.2023
6°C / 21°C
petek
24.03.2023
7°C / 20°C
sobota
25.03.2023
7°C / 16°C