15. MARCA SE IZTEČE ROK ZA PRIGLASITEV V NAMAKALNI SISTEM VIPAVSKA DOLINA

Nedelja, 12. marec 2023

Priprave za vzpostavitev namakalnega sistema v zgornji Vipavski dolini se približujejo koncu ene najpomembnejših faz. V sredo, 15. marca, se namreč izteče rok, do katerega se morajo lastniki kmetijskih zemljišč priglasiti, če želijo, da se njihove parcele vključi v namakalno polje.

Kakor so zapisali na spletni strani občine Ajdovščina, na območjih, ki bodo izpadla, namakanje ne bo mogoče, niti se v sistem ne bo mogoče priključiti naknadno.

Občina je na spletni strani 15. februarja objavila tudi zemljevid parcel z doslej podpisanimi pogodbami in potencialnim obsegom namakanja, kar je vzpodbudilo tudi velik odziv lastnikov zemljišč, ki so v zadnjem mesecu podpisovali pogodbe za vključitev v sistem.

Za namen informiranja o namakalnem sistemu so se minulo sredo srečali tudi v Vipavi, kjer so odgovorili na nekaj ključnih vprašanj, denimo, kaj se zgodi, če vode v sistemu zmanjka.

Odgovorni pravijo, da je možnost za to izredno majhna, da pa se v tem primeru ne bodo obračunavali fiksni stroški, niso pa predvidene odškodnine. Povedali so tudi, da bo ob gradnji sistema strošek lastnika vzpostavitev razvoda po parceli.

Po podatkih na spletni strani občine Ajdovščina je sicer trenutno podpisanih pogodb za 42 odstotkov površin. Precej slabši so bili s podpisovanjem v občini Vipava, kjer so od skoraj 1000 hektarov pridobili podpise komaj petine lastnikov kmetijskih zemljišč.   

Primož Božič

Fotografija: Kapljični sistem namakanja melon // vir: občina Ajdovščina

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.03.2023
6°C / 21°C
četrtek
23.03.2023
7°C / 20°C
petek
24.03.2023
7°C / 16°C