PRIMORSKI ČEBELARJI NA DRŽAVNEM OCENJEVANJU POMETLI S KONKURENCO V KATEGORIJI LIPOV MED

Ponedeljek, 23. januar 2023

Konec minulega leta je Čebelarska zveza Slovenije v Državnem svetu ob svetovnem dnevu čebel organizirala strokovni posvet s čebelarskimi vsebinami. Priložnost so izkoristili tudi za podelitev priznanj  čebelarjem, ki so v letu 2022 pridelali senzorično najbolj tipičen vrstni med. Med nagrajenci se je dvakrat znašel Milan Lisjak iz Branika, nagrajena pa sta bila tudi Jože Kurinčič iz Tolmina in Dušan Ferjančič iz Vipave.  

Srečanje se je odvilo 20. decembra natanko ob peti obletnici razglasitve svetovnega dneva čebel v Organizaciji Združenih narodov.

Poleg strokovnih vsebin in izpostavitve pomembnosti čebelarstva tudi za druge kmetijske panoge so organizatorji podelili tudi priznanja za najboljši tipski med v letu 2022.

Državno ocenjevanje medenih prvakov prireja Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, senozorično komisijo pa sestavljajo najvidnejši strokovnjaki s tega področja. Ocenjujejo samo najboljše vzorce medu iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj tekočega leta. Ocenjevali so štiri kategorije medu – cvetlični, akacijev, lipov in kostanjev med.

Čebelarstvo Lisjak iz Branika je na ocenjevanju sodelovalo z akacijevim in lipovim medom, s prvim so se uvrstili na tretje mesto, za drugega pa so prejeli priznanje za najboljši tovrstni med v letu 2022 in s tem naziv državnega prvaka za lipov med.

Lipa je tradicionalno najmočnejša sorta primorskih čebelarjev in slednje dokazujejo tudi podeljene nagrade, tudi drugo in tretje mesto sta šli Primorcema. Drugo mesto za najboljši lipov med je prejel Jože Kurinčič iz Tolmina, tretje pa Dušan Ferjančič iz Vipave.

Primož Božič

Naslovna fotografija: Čebelarska zveza Slovenije

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C