DANES SE ZAČNE ZIMSKA KRVODAJALSKA AKCIJA V IDRIJI

Ponedeljek, 23. januar 2023

Danes se bo v Mladinskem centru Idrija začela redna krvodajalska akcija, na katero bo Območno združenje rdečega križa poleg rednih krvodajalcev skušalo privabiti še čim več krvodajalskega podmladka. Zimska krvodajalska akcija bo potekala do srede 25. januarja. Navadno se je krvodajalska akcija nadaljevala v Cerknem, a letos je glede na letni načrt iz Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana prišla pobuda, da bi krvodajalske akcije razdelili na več terminov, predvsem zato, ker je krvodajalstvo na Idrijskem in Cerkljanskem tako zelo razširjeno. Tako bo za tiste, ki v tem tednu ne bodo mogli darovati razpisan dodaten termin, 6. marca v Cerknem. Koliko ljudi je v lanskem letu darovalo kri v Idriji in Cerknem pa več sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Idrija Tanja Tominec.

Izjava Tanja Tominec 1

Moški lahko kri darujejo štirikrat letno, ženske pa trikrat. Zaloge krvi lahko redno spremljamo na spletni strani Daruj kri, kjer lahko krvodajalci tudi redno spremljajo potrebo po njihovi krvi skupini.

Izjava Tanja Tominec 2

Krvodajalci se morajo za darovanje krvi predhodno najaviti preko ene od treh številk Zavoda za transfuzijsko medicino. Na številki zaposleni na zavodu vsakega krvodajalca po vprašalniku izprašajo o zdravstvenem stanju in mu na podlagi tega določijo termin darovanja krvi. Tudi tokrat pa organizatorji krvodajalske akcije upajo na dober odziv. 

Sicer pa idrijsko združenje Rdečega križa izvaja tudi druge aktivnosti, zlasti različne socialne programe. Februarja bo v okviru akcije Rdečega križa na morju lahko brezplačno letovalo nekaj otrok in starejših tudi z Idrijskega in Cerkljanskega. Pripravljajo pa tudi druge akcije, več pa v pogovoru s Tanjo Tominec

POGOVOR Tanja Tominec

Maja Vojska
Foto: Arhiv Primorskega vala

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
06.02.2023
-4°C / 6°C
torek
07.02.2023
-5°C / 7°C
sreda
08.02.2023
-1°C / 6°C