MINISTER ARČON NA SREČANJU V KOBARIDU: TAKŠNA SREČANJA SO VEZIVO, KI USTVARJA BREZMEJNO SKUPNOST

Nedelja, 22. januar 2023

V Kobaridu je včeraj po dveh letih ponovno potekalo tradicionalno novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Slavnostni govornik je bil minister Matej Arčon, srečanja so se udeležili številni številni gostje iz Videmske pokrajine in Slovenije. Podeljeni sta bili tudi dve Gujonovi priznanji, ki sta jih prejeli Anna Wedam in Jole Namor.



Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki se je pred srečanjem sestal z župani in predstavniki raznih institucij z obeh strani meje, je poudaril velik pomen čezmejnega povezovanja tudi v prihodnje. 

Izjava Matej Arčon

Kakor je povedal v svojem nagovoru, sta bili Posočje in Benečija žrtvi mračne evropske preteklosti, a imata združeni v skupni kulturni in gospodarski prostor priložnost, da postaneta zmagovalki evropske prihodnosti. „Na našem uradu v sodelovanju z ministrstvom za regionalni razvoj intenzivno iščemo konkretne rešitve za to, da bi zaživeli gospodarski podporni programi za Benečijo, ki bi podjetnim prizadevanjem dali zagon in možnost za razcvet. Prizadevali si bomo podpreti čezmejne razvojne načrte, o katerih smo se z župani na obmejnem območju že pogovarjali in imajo realne možnosti, da pridobijo sredstva iz evropskih virov,“ je povedal minister.

Kobariški župan Marko Matajurc je ob robu srečanja izpostavil, da si skupnega delovanja želijo še naprej, a hkrati potrebujejo tudi posluh države. Kmalu pripravljajo novo srečanje, na katero bodo povabili tudi ministra Arčona, da bi se pogovorili o konkretnih projektih in strategiji razvoja tega obmejnega območja. 

Izjava Marko Matajurc

V dolinah čez mejo se še vedno soočajo predvsem z demografsko težavo, je ob robu srečanja izpostavil profesor na tržaški univerzi in predsednik Združenja Don Eugenio Blanchini Igor Jelen, ki je na dogodku zbrane nagovoril v imenu slovenskih organizacij Videmske pokrajine. Na drugi strani pa se je odnos do manjšine v zadnjem času precej spremenil, je dodal. 

Izjava Igor Jelen

Na prireditvi, ki so jo s kulturnim programom oblikovali ustvarjalci z obeh strani meje, sta bili podeljeni dve Gujonovi priznanji, ki jih najbolj zaslužnim za njihovo delo v Videmski pokrajini vsako leto podelijo v spomin na matajurskega župnika Paskvala Gujona. Letošnji prejemnici priznanja za dolgoletno prizadevanje za pravice Slovencev sta postali Jole Namor in Anna Wedam.

Jole Namor je Benečanka, ki je v zadnjih skoraj štiridesetih letih pomembno zaznamovala družbeno in kulturno življenje tega območja. Bila je odgovorna urednica Novega Matajurja, med ustanovitelji Inštituta za slovensko kulturo, dolga leta članica izvršnega odbora Slovenske kulturno-gospodarske zveze in tudi njena predsednica za Videmsko pokrajino, v zadnjih letih pa predseduje Kulturnemu društvu Ivan Trinko iz Čedada. Anna Wedam, ki živi v Ukvah, je zaposlena na Občini Naborjet Ovčja vas in v Beneški palači, kjer skrbi za slovenski jezik. Je članica stranke Slovenska skupnost in predsednica krovne organizacije SSO za Videmsko pokrajino, je tudi predsednica krajevnega slovenskega Združenja don Mario Černet, predvsem pa se bori za zaščito slovenskih korenin, kulture in navad.


Dolgoletno srečevanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja v začetku leta je že več kot petdesetletna tradicija, ki v sebi nosi sporočilo slovenstva, domovinske zavednosti in pripadnosti. Pripravljajo jo posoške občine Bovec, Kobarid in Tolmin ter Upravna enota Tolmin, letos pa je bilo  ponovno organizirano po dveh letih premora zaradi epidemije.




Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C