V TOLMINSKEM MUZEJU RAZSTAVLJAJO KMEČKE SKRINJE - BANJKE

Sreda, 23. november 2022

V Tolminskem muzeju včetrtek ob 18. uri odpirajo novo občasno razstavo, ki so jo poimenovali Tminski bajnki: kmečke skrinje Zgornjega Posočja.

V depoju muzeja se je v desetletjih namreč nabralo kar precej kosov te pohištvene dediščine, ki je svoj razcvet doživljala v 18. in 19. stoletju, proti koncu slednjega pa so jo začele izpodrivati omare, ki so iz meščanskih stanovanj prišle tudi na podeželje.

Kustos razstave Marko Grego nam je najprej pojasnil izbiro imena razstave:

IZJAVA: Marko Grego 1

Danes v Tolminskem muzeju hranijo 76 skrinj, skrinjic in potovalnih kovčkov, ki so jih zbrali od leta 1951, ko je muzej nastal. Kljub temu, da je bila skrinja pravzaprav obvezen hišni predmet, se jih je ohranilo relativno malo, saj je do organiziranega zbiranja prišlo več desetletij po koncu redne uporabe, ljudje pa v njih niso prepoznavali posebne vrednosti:

IZJAVA: Marko Grego 2

Do prihoda omar so bile skrinje poglavitno pohištvo za shranjevanje tekstila, posebej v 19. stoletju pa so postale obvezna oprema nevest, ki so vanjo zložile svojo balo in jo nato skupaj s skrinjo pripeljale na novi dom.

Za ohranitev tovrstne dediščine na Tolminskem so zelo zaslužne tako imenovane »Orlove ekipe«, ki so v zgodnjih 50.-ih letih pod vodstvom Borisa Orla, tedanjega ravnatelja Etnografskega muzeja, tudi v Posočju popisovale vso razpoložljivo kulturno dediščino.

Kljub temu, da je šlo včasih za vrhunske obrtniške izdelke, pa na Tolminskem območju ni znan niti en izdelovalec tega pohištva, pove Grego:

IZJAVA: Marko Grego 3

Poleg kustosa Marka Grega bo na odprtju prisotna tudi Natalija Polenec, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, ki bo zbranim spregovorila o delu Orlovih ekip v letih takoj po koncu 2. svetovne vojne.

Več o tem pa torej jutri ob 18. uri v Tolminskem muzeju, kjer vas z veseljem pričakujejo.

Primož Božič

Fotografija je simbolična // vir: http://www.perkomitja.com

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C