VAŠKI PRAZNIK PASLEJDN'CA NA BAČI PRI PODBRDU

Sreda, 23. november 2022

Preteklo nedeljo je na Bači pri Podbrdu po dveh letih zaustavljenega časa spet zaživel vaški praznik Paslejdn'ca. Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina si v sodelovanju z izseljenci prizadeva, da praznik vedno bolj pridobiva nekdanjo živahno podobo, ko so prihajali na obisk sorodniki in se po sv. maši zbrali pri svojcih. Tudi tokrat so napolnili cerkvico sv. Lenarta, ki je zasijala v soju luči in poznojesenskem cvetju. Sveto mašo je ob petju cerkvenega pevskega zbora iz Podbrda daroval domači župnik Danilo Kobal.

Sledilo je druženje ob stari mlekarni, ki se je pričelo s kulturnim programom. Društvo je najprej spomnilo na 10. obletnico postavitve Pomnika hribovski materi, ki je delo častne članice društva, slikarke s peski Stanke Golob. Upodobila je žensko - mater, ki z nepogrešljivim košem na hrbtu odhaja na delo. Njihove zgodbe izpričujejo tudi na ploščo izpisani verzi  domače ljudske pesnice  Marjuče Volf: »…dvojni tovor so nosile, na hrbtu koš, pod srcem pa življenja klic …”.

Obiskovalce je seznanilo še z življenjsko zgodbo domačina z Bače pri Podbrdu Petra Kusterla, ki jo je že v času korone umestilo na info tablo ob pomniku. Še do nedavnega je bilo malo znano, da je 20 let služil cesarju Francu Jožefu kot konjušnik, dvorni orožnik, telesni stražar in nazadnje osebni strežaj. Po takratni navadi ga je spremljal tudi na njegovi zadnji poti, nato pa do razpada Avstro-Ogrske služil še cesarju Karlu. Franc Jožef mu je zapustil lepo vsoto denarja, a je vsega dal za vojno posojilo misleč, da je na dvoru preskrbljen. Tako se je vrnil domov obubožan in globoko razočaran. Umrl je star komaj 48 let.

Obe zgodbi je društvo postavilo na lokacijo, kjer se več planinskih poti sreča s potjo Julijana. S tem je dodalo še en kamenček v mozaik lokalnih zgodb, zanimivih tako za domačine kot za pohodnike, ki obiščejo Baško grapo. Program je s pristno ljudsko pesmijo in s srčnostjo obogatila Pevska skupina Razor.Tekst: Olga Zgaga

Foto: Cveto Zgaga

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C