JUTRI TUDI V TOLMINU IN NOVI GORICI VOLITVE DRŽAVNIH SVETNIKOV ZA OBČINE V REGIJI

Torek, 22. november 2022

Jutri in v četrtek bodo potekale splošne volitve članov državnega sveta, ki je drugi dom slovenskega parlamenta in v katerem državni svetniki delujejo kot zastopniki socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Državni svet sestavlja 40 svetnikov, ki so razporejeni po interesnih skupinah. Po štiri člane vanj volijo tri interesne skupine, in sicer delodajalci, delojemalci ter skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, šest državnih svetnikov izvolijo v interesni skupini negospodarskih dejavnosti, 22 državnih svetnikov pa interesna skupina lokalnih interesov občin.


Zaradi volitev v državni svet volivkam in volivcem ne bo potrebno znova hoditi na volišča, saj volitve državnih svetnikov potekajo posredno prek elektorjev v okviru omenjenih interesnih skupin. V 13. volilni enoti za volitve v državni svet, ki obsega občine Idrija, Cerkno, Tolmin, Kobarid in Bovec, bo 9 izvoljenih elektorjev jutri popoldne na volitvah na sedežu volilne enote v Tolminu odločalo o tem, kdo od štirih kandidatov bo interese omenjenih petih občin zastopal v državnem svetu. Za en sedež državnega svetnika se v teh občinah potegujejo: Borut Jermol, ki ga predlaga tolminski občinski svet, Andrej Poglajen, predlagatelj je idrijski občinski svet, dosedanji državni svetnik Bojan Režun, ki ga predlaga cerkljanski občinski svet, ter Simon Škvor, predlagatelj je kobariški občinski svet.

V 12. volilni enoti, ki obsega občine Ajdovščina, Vipava, Kanal ob Soči, Brda, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko in Šempeter – Vrtojba, bo 21 elektorjev jutri na volitvah na sedežu volilne enote v Novi Gorici izbiralo enega državnega svetnika izbrali med tremi kandidati. V tej volilni enoti se za to funkcijo potegujejo: Elena Zavadlav Ušaj, ki jo predlagata Mestni svet Mestne občine Nova Gorica in občinski svet občine Šempeter-Vrtojba, Marko Švara, predlagatelj je občinski svet občine Renče-Vogrsko, ter Mitja Tripković, ki ga predlaga ajdovski občinski svet.

V četrtek, 24. novembra, bodo v okviru stanovskih organizacij potekale še volitve državnih svetnikov iz ostalih interesnih skupin, ki sestavljajo članstvo v državnem svetu.  


Metka Rupnik

Foto: Volitve državnega svetnika za občine Tolmin, Kobarid, Bovec, Idrija in Cerkno bodo v sejni sobi Občine Tolmin (fototeka: Primorski val)


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C