IZ IDRIJE V NOVO GORICO SKOZI TRNOVSKI GOZD

Četrtek, 03. november 2022

Navadno nas dnevne rutine zanesejo na ceste, ki so najbolj praktične in hitre. In ravno zaradi našega hitenja velikokrat spregledamo lepote okrog nas. Danes si bomo vzeli čas, zapustili asfaltne ceste in se od Idrije do Nove Gorice odpravili po makadamski cesti skozi Trnovski gozd. Spoznali bomo skrivnostno naravo in kulturno dediščino kar treh občin: idrijske, ajdovske in goriške. 

Najprej se moramo povzpeti na Vojsko, a še prej bomo naredili hiter ovinek in se ustavili pri Idrijskih klavžah, ki ravno letos praznujejo 250-letnico. Kaj sploh so klavže in zakaj jim pravimo tudi slovenske piramide pa več Davor Vodopija, strokovni sodelavec Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Pogovor Davor Vodopija 


Od slovenskih piramid oziroma Idrijskih klavž pa krenemo naprej na Vojskarsko planoto, kjer že nestrpno čakajo prvi sneg. Tam se namreč nahaja Tekaško smučarski center Vojsko, ki ga ob prvem ugodnem sneženju s prostovoljnim delom vsako leto uredijo člani tekaško smučarskega kluba Idrija. Slikovito ozadje, neokrnjena narava in skrbno urejene proge poskrbijo, da se center lahko kosa tudi z največjimi ponudniki smučarskih storitev v Sloveniji. Kaj vse ljubitelje snežnih radosti letos čaka na Vojskem pa nam je zaupal Bogdan Rupnik, član izvršnega odbora Tekaško smučarskega kluba Idrija.

Pogovor Bogdan Rupnik


Iz Vojskega pa pot nadaljujemo naprej po lepi makadamski poti v Trnovski gozd in kaj kmalu pridemo do Smrekove drage. Gre za eno največjih globeli Trnovskega gozda in je značilno mrazišče s toplotnim in z rastlinskim obratom. Smrekova draga je skupaj z Golaki, ki so najvišji masiv Trnovske planote, razglašena za naravni rezervat, zato je najbolje zanimivosti tega območja opazovati iz razgledne točke ob makadamski cesti. Tam mi je tudi Boris Kante, upokojenec, ki se je pred leti veliko ukvarjal z razvojem turizma na tem območju, obrazložil zakaj je Smrekova draga nekaj tako posebnega.

Pogovor Boris Kante 


Še vedno raziskujemo Trnovsko planoto in njene kraške pojave. Nedaleč stran od Smrekove drage se namreč nahaja še ena zanimivost, in sicer Velika ledena jama v Paradani. Globoka je 385 metrov ter dolga več kot 1500 metrov. V njej se nahaja večni led, a si njeno notranjost lahko ogledamo le z jamarsko opremo, se pa lahko spustimo do njenega vhoda in se prepričamo o njeni mogočnosti. Danes jama mogoče ni tako poznana, je bil pa njen pomen v preteklosti resnično velik. Zakaj je bila ta jama včasih poznana daleč naokrog pa nam je zaupal ljubiteljski zgodovinar in raziskovalec preteklosti Boris Blažko.

Pogovor Boris Blažko


Preden pa zapustimo jesensko idilo Trnovske planote in se iz Male Lazne po asfaltni cesti odpeljemo naprej proti Novi Gorici bi se prilegla prava planinska malica. In kje nas bodo bolje postregli kot v planinski koči. Na jasi sredi gozda se kot v pravljici skriva Iztokova koča pod Golaki. Tam vas bosta ob vseh lepih vikendih v letu pogostila Magda Slejko in Boris Štor.

Pogovor Magda Slejko in Boris Štor


Današnjo Pisanko smo pripeljali do konca. In nasvet, ki ga imamo danes za vas, dragi poslušalci je, da si kdaj pa kdaj upate zapustiti utrjene poti in raziskati kaj novega. K poslušanju vas vabimo tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno odkrivali lepote naših krajev.

Maja Vojska
Foto: Maja Vojska, Cudhg Idrija, Iztokova koča pod Golaki,

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C