LAUFARIJA KRITIČNA DO DOGODKOV V ČASU DO PUSTA

Ponedeljek, 04. februar 2008

Cerkljanska laufarija je danes del ohranjene in natančno dokumentirane pustne dediščine. Je živi muzej ali gledališče zgodovine, v katerem se odvija "ljudska igra", ki jo uspešno interpretirajo člani Društva "Laufarija". Tudi v Cerknem je pust glavni krivec za vse gorje v preteklem letu. Na Cerkljanskem so doma ene najbolj znanih slovenskih pustnih mask, cerkljanski laufarji, katerih naličja so razglašena celo za kulturni spomenik premične dediščine, pred dvema letoma pa je minilo 50 let  od oživitve te starodavne tradicije. 

Včeraj popoldne so po sprevodu predstavili laufarsko družino, v nadaljevanju so nastopili »Leseni rogisti«, v pustni obsodbi po 15 letih z novo cesarsko kraljevo sodnijo, ki ji je kljub slabšim vremenskim razmeram na Glavnem trgu v Cerknem prisluhnilo lepo število ljudi, pa so se dotaknili različnih lokalnih tem, organizacij in javnih služb, dogodkov, ki so odmevali do pusta. Tako so med cestno infrastrukturo izpostavili cesto na Želinu, za katero naj bi denar iz Ljubljane nosili kar v dveh mošnjah, pa cesto v osrednji turistični center Cerkljanske, ÄŒrni vrh, seveda niso pozabili izpostaviti niti dejstva, da Cerkno še vedno, kljub dolgoletnim obljubam, nima športne dvorane in da obnova dijaškega doma v Cerknem očitno ne bo nikoli dokončana in mladinski hotel očitno s tem nikoli narejen. Cerkljanski laufarji so se tudi kritično opredelili do dela župana v preteklem letu, Lokalne turistične organizacije in infomata ob vhodu v prostore TIC-a, niso pa pozabili tudi na nedavne gospodarske dogodke v Idriji, ko je "baron" kupil delnice v Idriji.

Pustu bodo cerkljanski laufarji sodili jutri in ga, kot bo povedal predsednik društva »Laufarija« Martin Trpin, ubili z botom:

-------------

izjava laufarija Martin Trpin

-------------

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

22 dne 01.01.1970 ob 00:00:00
#1
http://studio.delo.si/20080203_1157Pozabljeno geslo?

 

sreda
20.03.2019
4°C / 15°C
četrtek
21.03.2019
4°C / 16°C
petek
22.03.2019
0°C / 21°C