HIDRIA ADVANCETEC V TOLMINU SE PRIPRAVLJA NA ELEKTRIČNO PRIHODNOST

Petek, 23. september 2022

V poslovni enoti koncerna Hidria s sedežem v Tolminu, Hidrii Advancetec, so danes priredili dan odprtih vrat, na katerem so predstavili načrtovanje in izdelavo različnih inovativnih sistemov za avtomobilsko industrijo. V tem trenutku na lokaciji razvijajo tudi merilnik navora za električna kolesa, sicer pa tu poteka proizvodnja ogrevalnih svečk za dizelske motorje.

Kakor je povedal direktor enote mag. Rudi Kragelj želijo z dogodkom pokazati na uspešnost podjetja ter opozoriti na prebojne tehnologije, ki jih razvijajo in uporabljajo pri proizvodnji. V Tolminu so sicer v tem trenutku največji dobavitelj ogrevalnih svečk za dizelske motorje za večino priznanih svetovnih proizvajalcev vozil z motorji na notranjo izgorevanje, zavedajo pa se, da predvsem avtomobilska prihodnost na tem področju tiči v električnih avtomobilih.

V Tolminu od leta 2019 proizvajajo tudi ogrevalne svečke s senzorjem tlaka v zgorevalni komori (PSG), ki so po Kragljevih besedah eden od viškov slovenske tehnologije in znanja. Poleg tega so ponosni na visoko stopnjo avtomatiziranosti in digitaliziranosti proizvodnje, proizvodnja linija ogrevalnih svečk PSG je na primer urejena po vseh standardih industrije 4.0, kar med drugim vključuje brezpapirna delovna mesta in upravljanje stroje iz pametnih telefonov in tablic.

Drugo področje, s katerim se ukvarjajo, so senzorji in na tem področju se želijo priključiti proizvodnji električnih avtomobilov, se pa v tem trenutku njihovi razvojni inženirji ukvarjajo tudi s prototipom merilnika navora za električna kolesa, ki vsebuje doslej še neuporabljeno tehnologijo. Za proizvodnjo električnih avtomobilov že načrtujejo t. i. lamelske pakete, enega od bistvenih gradnikov elektromotorja.

Tolminska poslovna enota zaposluje 350 ljudi in je s tem eden večjih zaposlovalcev v Posočju, kar želijo ostati tudi v prihodnosti. Predvsem si želijo zagotoviti ustrezno izobražen kader, pri čemer s Posoškim razvojnim centrom soustvarjajo projekt promocije tehničnih kadrov in želijo skupaj s šolami tovrstne poklice promovirati med mladimi.

Kakor je še povedal Kragelj so v zadnjih treh letih prodajo povečali za več kot 30 %, kar jih je utrdilo kot uspešno in zdravo podjetje.  

Primož Božič

Naslovna fotografija: Primer vgradnje ogrevalnih svečk v motor z notranjim izgorevanjem.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.09.2022
10°C / 21°C
nedelja
25.09.2022
14°C / 18°C
ponedeljek
26.09.2022
13°C / 21°C