OB 50-LETNICI NOVOGORIŠKI POKRAJINSKI ARHIV Z NOVO PRIDOBITVIJO

Petek, 23. september 2022

V Novi Gorici so včeraj slovesno obeležili 50-letnico delovanja Pokrajinskega arhiva Nova Gorica. Ob tej priložnosti so odprli tudi nove prostore v pritličju stavbe sredi mesta, kjer je arhiv pridobil prostore za čitalnico in dodatno predavalnico. Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. 

"Pomen arhivov je v 21. stoletju toliko večji, ker je v vsej tej množici informacij, ki nas poplavljajo, težje razbrati prava dejstva. " je poudaril državni sekretar Rusjan.

Izjava Marko Rusjan 1

Kot omenjeno, so ob tej priložnosti odprli nove prostore v pritličju stavbe, ki so jih prenovili letos, arhiv pa je s tem pridobil prostore za čitalnico in dodatno predavalnico.

Izjava Tanja Martelanc 1 

Prenovljeni prostori omogočajo prijaznejši način pregledovanja arhivskega gradiva. "Raziskovalci so še vedno zavezani temu, da pridejo k nam, saj ima ta vonj po starem papirju svoj čar, tako da imamo precej tudi rednih obiskovalcev, ki prihajajo vsak teden k nam in pripravljajo razne raziskave, seminarske naloge ali doktorske disertacije. Imamo pa tudi obiskovalce, ki želijo uveljavljati kakšne pravne zahtevke in tudi njim pomagamo najti želene dokumente," je še povedala direktorica Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici Tanja Martelanc.

Izjava Tanja Martelanc 2

Ob jubileju so v rotundi novogoriškega gledališča postavili razstavo o pomembnejših dogodkih in prehojeni poti ustanove. Pripravili in izdali so tudi bogat zbornik o delu arhiva.

Novogoriški arhiv hrani več kot 4000 metrov gradiva v dobrih 1200 fondih in zbirkah, uporabnikom pa pomaga z dokumenti za uveljavljanje pravic v upravnih postopkih ali pri raziskovalni dejavnosti. V arhivu je trenutno zaposlenih 12 ljudi.

Pokrajinski arhiv v Novi Gorici je sicer najmlajši regionalni zgodovinski arhiv v Sloveniji, ustanovljen leta 1972. Izgradnja nove arhivske stavbe leta 1987 je omogočila prevzem večjih količin gradiva, ki je bilo do takrat pogosto neustrezno spravljeno pri ustvarjalcih ali imetnikih. Poleg tega je naraščajoče število zaposlenih pripomoglo k izpopolnitvi strokovne obdelave gradiva.

Novosti so jih vzpodbudile, da so leta 1997 pripravili nov, posodobljen pregled fondov in zbirk in vodnik izdali v knjižni obliki ter tudi objavili na internetu.

Novogoriški pokrajinski arhiv skrbi za arhivsko gradivo na območju občin Ajdovščina, Bovec, Brda, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Tolmin, Vipava, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko.

STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.09.2022
10°C / 21°C
nedelja
25.09.2022
14°C / 18°C
ponedeljek
26.09.2022
13°C / 21°C