PO POTEH VINOGRADOV VIPAVSKE DOLINE

Nedelja, 11. september 2022

V tokratni nedeljski pisanki bomo raziskovali skrivnosti vinorodne Vipavske doline, ki je zaradi svoje razgibanosti in odličnega podnebja primerna za mnoge športne aktivnosti v vseh letnih časih. Nekoč je modri mislec rekel: "Deželo najbolje spoznaš, ko potuješ peš." Enako velja za Vipavsko dolino, saj skrivnosti in zgodbe, ki jih piše doživetje ob obisku doline so najbolj iskrive in zanimive izven glavnih poti. Vipavska dolina je prepredena s pohodnimi potmi, ki so primerne za obisk vse leto. Tokrat začenjamo našo pisanko s še nekoliko novo pohodno potjo, ki se vije med vinogradi, oljkami in sadovnjaki. Gre za krožno pot Planina – Gaberje – Šmarje, ki je primerna tako za pohodnike, kot tudi tekače in družine z malimi otroci. Pot poteka po robu Vipavskih gričev in zato je obdana z čudovitimi razgledi. O sami krožni poti Planina – Gaberje – Šmarje bo spregovorila naša prva današnja sogovornica Janja Lazar, strokovna sodelavka za razvoj turizma na Občini Ajdovščina.


Pogovor o krožni poti Planina – Gaberje – Šmarje


Leto je na okrog in čas trgatve je zopet tu. Nekateri vinarji so že začeli pobirati prvo grozdje, v prihodnjih dneh pa se bo začela še množična trgatev. Današnja trgatev je ob vsej napredni tehnologiji drugačnejša kot so jo bili navajeni naši dedje in prav zato smo pred naš mikrofon povabili našega naslednjega sogovornika planinskega vinarja Antona Petriča iz kletarstva Petrič, da nam razkrije, kako je potekala trgatev nekoč.


Pogovor o spominih na trgatev
Trgatev velja za enega najstarejših ljudskih običajev in pa kmečko opravilo, ki povezuje delo, šego in družabnost. Za mnoge je to najlepši praznik v letu, saj izžareva poseben čar, ki tudi z leti ne mine. Trgatev se običajno prične že zjutraj, ko se razdelijo vinogradniške škarje in zaključi pozno popolne z mletjem grozdja.  Z našo naslednjo sogovornico Niko Gregorič, enologinjo in vodjo proizvodnje v Kleti Vipava bomo najprej raziskovali o izrazu trgatev, nato pa bo Nika spregovorila še o trgatvi na sploh. 

Pogovor o trgatvi z enologinjo
Na Vipavskem pa imajo poleg običajne trgatve oziroma kot radi rečejo domačini »bndime« tudi tradicionalno prireditev imenovana Vipavska trgatev, ki vključuje vsakoletni pester zabavni program, obogaten z vinskimi in kulinaričnimi vsebinami. Praznik druženja s polstoletno tradicijo je za domačine izjemno pomemben, saj velja za največje praznovanje trgatve v Vipavski dolini. Zgodovino in namen prireditve bomo spoznavali v  pogovoru z lokalno turistično vodnico in domačinko Jano Kete.


Pogovor o zgodovini in bistvu prireditve Vipavska trgatev


Raziskovanje prelepe narave in kulinarike Vipavske doline pa je mogoče tudi s kolesom. Mnogi cestni vzponi in spusti pa tudi mnoge kolesarske poti med vinogradi so izziv, ki bi ga moral vsak doživeti. V našem naslednjem pogovoru bomo predstavili še en zanimiv način spoznavanja in okušanja vipavske vinske kapljice. Gre za kolesarske ture s spremstvom podjetja Dimbikes, ki obiskovalcem Vipavske doline željnim avanture ponuja tudi obisk kakšne vinske kleti. Pri Dimbikes pa nudijo tudi izposojo e-koles, na voljo pa imajo električna gorska polno vzmetena kolesa in električna gorska kolesa, ki so vzmetena spredaj, MTB kolesa, ter cestna kolesa. Še več o kolesarskih turah s spremstvom pa Ana Lulik, iz Dimbikes.


Pogovor o kolesarskih turah z e-kolesi

Naša današnja vinsko – športna nedeljska Pisanka se zaključuje, upamo, da smo vam podali kakšen nov predlog za raziskovanja vinorodne Vipavske doline. Prihodnjo nedeljo pa se selimo v razgiban svet sredogorja, med idrijsko, cerkljansko in žirovsko občino.Ana Štokelj

Naslovna fotografija: Pogled s Sv. Pavla

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
02.06.2023
13°C / 28°C
sobota
03.06.2023
16°C / 27°C
nedelja
04.06.2023
15°C / 28°C