OD JAGRŠČ DO KANOMLJE

Sreda, 31. avgust 2022
Tokrat bomo v oddaji Pisanka ponovno obuli pohodne čevlje, izkoristili zadnji vikend v avgustu in se odpravili na raziskovanje hribov na Idrijsko-Cerkljanskem območju. Podali se bomo na Lokvarski vrh oziroma Vrhovec. Ali kot ga imenujejo domačini, Šebreljski vrh. Ne glede na to, kako ga imenujete, je to vrh, ki mnoge privablja zaradi svojih prostranih razgledov.

Na Lokvarski vrh vodijo številne slikovite kolesarske in pohodniške poti. Izbirate lahko med kratkimi in nezahtevnimi, kot tudi daljšimi in napornejšimi turami, za katere je priporočljiva dobra telesna pripravljenost. Mi se bomo na pot podali iz naselja Straža in krenili mimo vasi Jagršče. Sestopili pa bomo na drugo stran hriba, na poti obiskali še Oblakov vrh in popotovanje zaključili v Srednji Kanomlji.


Če se na Lokvarski vrh odpravite iz Straže vas čaka dobre tri ure in pol hoje po lahki in označeni poti. Do vasi Jagršče se odpravimo kar po počasi vzpenjajoči cesti, ki se prijetno dviguje skozi gozd. Višje kot smo, lepši razgledi se nam odpirajo, vse dokler ne pridemo do cerkve, ki stoji prav na vrhu vasi Jagršče. Pa veste, da je vas dobila ime po jagodah? Tako nam je zaupal domačin in član krajevne skupnosti Straža Mitja Rjavec, ki igra tudi v skupini Jagade.

Pogovor Mitja Rjavec

Po našem hitrem postanku na levem bregu reke Idrijce v vasi Jagršče, pa svojo pot nadaljujemo naprej proti Lokvarskemu vrhu. Čeprav naš cilj kmalu zagledamo, nas čaka še kar nekaj hoje, da ga osvojimo. A ves trud je na vrhu je poplačan, saj nam ta travnati hrib resnično postreže s čudovitimi razgledi. 


Na pogovor smo povabili upokojeno učiteljico Marico Brezavšček, ki že od nekdaj rada planinari in je že vrsto let članica Planinskega društva Idrija. Lokvarski vrh dobro pozna in ga tudi velikokrat obišče, nam pa je najprej pojasnila, zakaj so se vrha oprijela tri imena.


Pogovor Marica Brezavšček

Zakaj bi se nazaj vračali po isti poti? Iz Lokavskega vrha se zato spustimo proti Oblakovemu vrhu. Na Oblakovem vrhu stojimo sredi prelomne cone znamenitega idrijskega preloma, enega najmočnejših in najpomembnejših prelomov v območju Južnih Alp, ki je viden celo na satelitskih posnetkih. 


Podrobneje pa v naslednjih trenutkih domačin Damjan Vončina.

Pogovor Damjan Vončina

Pisanko pa danes zaključujemo s pesmijo. Pot iz Oblakovega vrha nadaljujemo prosti Spodnji Idriji. Na poti pa se oglasimo še v Srednji Kanomlji, kjer že 15 let aktivno deluje Turistično kulturno društvo Kanomlja. V okviru kulturne sekcije društva že od samega začetka deluje tudi ženski pevski zbor. Kako je pevke združila pesem pa več predsednica pevskega zbora Marija Prezelj.

Pogovor Marija PrezeljV današnji Pisanki nas je pot vodila od Jagršč, preko Lokvarskega vrha na Oblakov vrh in naprej v Gorenjo Kanomljo. Na poti smo se naužili lepih razgledov, izkusili gostoljubje domačinov v manjših hribovskih vaseh in dobili tudi nekaj idej za jesenske pohode. Le kam nas bo Pisanka vodila naslednjo nedeljo? Vabljeni k poslušanju.

Maja Vojska

Foto: Maja Vojska, Mitja Rjavec, Visit Cerkno

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.09.2023
11°C / 28°C
sobota
30.09.2023
11°C / 29°C
nedelja
01.10.2023
13°C / 28°C