PIVOVARNA ZAJC NA REKI LETOS GOSTILA PRAZNOVANJE MEDNARODNEGA DNEVA PIVA

Petek, 05. avgust 2022

Prvi petek avgusta je že od leta 2017 Mednarodni dan piva. Združenje slovenskih pivovarn, ki deluje v okviru GZS - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je tudi letos pripravilo praznovanje, in sicer so se srečali v okolici Cerknega, natančneje na Reki, kjer domuje družinska Pivovarne Zajc.

Potrošnja piva v Sloveniji je v letu 2021 glede na leto poprej nekoliko porasla in je presegla 1,6 mil hl piva, letna poraba na prebivalca tako znaša 77 litrov. V lanskem letu je v Sloveniji delovalo 68 pivovarn, z varjenjem piva se je ukvarjalo tudi nekaj posameznikov, vsega skupaj jih je bilo 100.

Andrej Sluga, predsednik Združenja slovenskih pivovarn pravi, da se sektor še vedno skuša rešiti težave, ki jih je povzročila pandemija, ampak so s prodajo piva v letošnjem letu zadovoljni.

Izjava Andrej Sluga

V zadnjem času v pivovarski panogi vse bolj narašča trend varjenja piva z nižjim odstotkom alkohola in brezalkoholnega piva, vse bolj pa se v turizmu promovira tudi spajanje hrane in piva, kar so na dogodku s pomočjo cicerona Sama Žabkarja tudi demonstrirali s ponudbo lokalne hrane kot so idrijski žlikrofi, »pajtičke«, soška postrv in tortica Rezi.

Gostitelji dogodka družinska pivovarna Zajc so po skoraj 200 letih na Idrijsko-Cerkljansko vrnili varjenje piva. S svojo dejavnostjo so začeli ravno ob začetku pandemije, zato lastnik pivovarne Jože Podobnik priznava, da so bili začetki polni izzivov. Zakaj pa so se lotili varjenja kar 14 različnih vrst piva?

Izjava Jože Podobnik

Zbrane sta nagovorila tudi župan občine Cerkno Gašper Uršič in župan občine Idrija Tomaž Vencelj, ki se oba strinjata, da so mala podjetja kot je pivovarna Zajc izjemnega pomena tudi za promocijo regije. Kot pravi Vencelj so njihovo pivo tudi vključili v kolektivno blagovna znamko Idrija izbrano.

Za Mednarodni dan piva 2022 so člani skupaj pripravili posebno skupno pivo. Za člane združenja ga je letos zvarila ekipa pivovarne Zajc, letošnje gostiteljice praznovanja. 

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
02.06.2023
13°C / 28°C
sobota
03.06.2023
16°C / 27°C
nedelja
04.06.2023
15°C / 28°C