V PRVI POLOVICI LETOŠNJEGA LETA SKORAJ POLOVICO MANJ ELEKTRIKE IZ ELEKTRARN NA SOČI

Četrtek, 28. julij 2022

Zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče je včeraj z obratovanjem začasno prenehala hidrolektrarna Solkan, so sporočili s Soških elektrarn Nova Gorica (SENG).

Kakor nam je pojasnil Radovan Jereb, direktor SENG, je letos je izjemno sušno leto, primerljivo z letom 2003, in podobna situacija se je na Soči primerila že takrat, ko so prav tako sprejeli podobne ukrepe. 

IZJAVA: Radovan Jereb 1

Zaradi suše je posledično nizek vodostaj reke Soče, tudi snega je bilo v zimskih mesecih malo in tudi to vpliva na to, da je bila celotna pomlad precej manj vodnata kot sicer.

V SENG so do včeraj lahko zagotavljali delovanje HE Solkan, na način, da so koristili normalni dotok reke Soče, razliko pa so zagotavljali s praznjenjem akumulacije v Solkanu. Vsaka elektrarna ima namreč neko spodnjo mejo količine vode, pri kateri lahko še obratuje, je pojasnil Jereb. 

V trenutku ko se je akumulacija v Solkanu spustila na že kritične nivoje, so morali delovanje HE Solkan zaustavit in začeti s prelivanjem vode preko zapornic

Solkan je zadnja elektrarna v nizu in zagotavlja tudi izravnavo za zagotavljanje konstantnega in meddržavno dogovorjenega minimalnega pretoka vode preko državne meje. Ta meja je 12,5 m3/s in tudi v tem trenutku je pretok nekaj večji od tega minimalnega pretoka, zagotavlja Jereb. 

IZJAVA: Radovan Jereb 2

Suša in nizek vodostaj imata posledice na celotnem vodotoku reke Soče s pritoki, tako da tudi ostale sistemske elektrarne delujejo zelo omejeno, vključno s ČHE Avče. Po okrilje SENG spada največ malih HE v Sloveniji, 22, od tega jih na današnji dan 5 zaradi pomanjkanja vode ne deluje, večina ostalih pa se vklaplja zgolj občasno, recimo tista v Plavah je včeraj obratovala zgolj 3 ure, so nam povedali na SENG-u.

V letošnjem letu je bila po 6-ih mesecih proizvodnja okoli 55 % letnega plana. V mesecu juliju je ta podatek še slabši, torej na letnem nivoju se še zmanjšuje, pravi Jereb. To pomeni manjšo proizvodnjo električne energije, če gledamo državno elektroskrbo in zagotavljanje stabilnosti energetskega sistema, pa bo ta planirani izpad proizvodnje v HE, podobna situacija je tako na Savi kot na Dravi, potrebno v elektrenergetskemu sistemu nadomestiti nekej drugje, bodisi v jedrskih ali termo elektrarnah.

S še dodatnim nižanjem vodostaja se bodo še dodatno nižale proizvodnje tudi drugih sistemskih elektrarn v verigi, ki pa jih zaradi drugačnega sistema akumulacije vode ni nikoli potrebno povsem izklopiti, paziti morajo le na nivo vode v akumulacijskih jezerih, je še povedal Jereb. 

Izklop HE Solkan je bil tako potreben, ker je to zadnja elektrarna, ki zagotavlja izravnavo oz. dogovorjen pretok, sicer pa so velik del dneva izklopljene tudi druge sistemske elektrarne.

Primož Božič

Foto: seng.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
11.08.2022
15°C / 34°C
petek
12.08.2022
17°C / 28°C
sobota
13.08.2022
16°C / 32°C