PREPOVED RIBOLOVA NA MANJŠIH VODOTOKIH V POSOČJU

Sreda, 27. julij 2022

Ribiška družina Tolmin z današnjim dnem do preklica prepoveduje ribolov na naslednjih rekah: Idrijca, Trebuščica, Bača v zgornjem toku (do Klavž), Koritnica in Nadiža. Ukrep je potreben zaradi dolgotrajne suše in zaskrbljujoče nizkih vodostajev.

Na ostalih vodotokih v upravljanju RD Tolmin je ribolov dovoljen, tu gre predvsem za Sočo in Tolminko, ribiče pa opozarjajo, naj z ribami ravnajo čimbolj previdno. Poleg nizkih vodostajev je problematična tudi temperatura vode, Idrijca je v teh dneh dosegla temperaturo 24 stopinj, pojavlja se tudi ogromno alg, je povedal predsednik RD Tolmin Milan Berlot.

»Na reki Nadiži in Ušnici smo zaradi nizkega vodostaja že morali interventno odloviti ribe,« je še povedal, obenem pa dodal, da je zelo možno, da bodo ta ukrep morali ponoviti še na katerem od zgoraj omenjenih vodotokov. Na potoku Ušnica so tako izlovili 831 soških postrvi in jih vložili v reko Sočo.

Kakor je povedal Berlot je ukrep potreben predvsem zaradi nizkih pretokov rek in potokov, kar posledično pomeni manj kisika v vodi, ki ribam onemogoča normalno aktivnost, poleg tega pa se večje skupine rib začnejo pojavljati na mestih, kjer so razmere boljše, kar pa jih napravi mnogo bolj ranljive kot so sicer.

Razmere na terenu spremljajo ribiški čuvaji, ki bodo spremljali upoštevanje pravil na terenu, ki bodo pozorni tudi na nezakonite odvzeme vode za zalivanje in druge namene, Ribiška zveza Slovenije je namreč pristojne službe že obvestila o povečanem številu tovrstnih kršitev na območju celotne Slovenije, so zapisali pri RD Tolmin.

Od ribjih vrst, ki jih najdemo v Posočju, sta na temperaturo najbolj občutljiva lipan in postrv, oba spadata med salmonide, ribjo vrsto značilno za hladnejše tekoče vode, nekoliko manj pa klen in grba, še pojasnjujejo pri RD Tolmin.

Primož Božič

Foto: Tomo Sotenšek/RD Tolmin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.09.2022
10°C / 21°C
nedelja
25.09.2022
14°C / 18°C
ponedeljek
26.09.2022
13°C / 21°C