VSI SO ENOTNI, DA KANIN MORA OBSTATI, PRAVIJO NA MINISTRSTVU IN V BOVCU, A KAJ IN KAKO ŠE NE VEDO

Torek, 26. julij 2022

Na ministrstvu za gospodarstvo so se včeraj z ministrom Matjažem Hanom srečali predstavniki Občine Bovec in podjetja Sončni Kanin.

Dogovorili so se za skupno iskanje rešitve za nadaljnje obratovanje smučarskega središča Kanin kot edinega visokogorskega smučarskega središča v Sloveniji, nam je povedal Danijel Krivec, predsednik občinske komisije za obnovo Kanina.

IZJAVA: Danijel Krivec 1

Minister Matjaž Han je na sestanku poudaril, da se »ministrstvo zaveda pomena smučarskega središča Kanin tako za Občino Bovec kot širše za regijo in slovenski turizem. Gre namreč za edino visokogorsko smučarsko središče, ki je nenazadnje povezano tudi s sosednjo Italijo, poleg tega pa ima pomemben potencial za razvoj ne samo zimskega ampak celoletnega turizma.«

Kakor pravi Krivec je odločitev, kam bodo šla evropska sredstva, odvisno od vsakokratne vlade in tudi tu ne bo nič drugače, dvomi pa, da bi Kanin kdo prepoznal kot projekt brez prihodnosti:

IZJAVA: Danijel Krivec 2

Tudi na spletni strani ministrstva so navedli ministrovo izjavo o enotnosti vseh sogovornikov, da je treba najti rešitev za nadaljnje varno obratovanje smučarskega središča Kanin. Gospodarsko ministrstvo, pristojno za turizem, in Ministrstvo za infrastrukturo, pristojno za žičniške naprave in obratovanje smučišč, bosta sedaj preučila zakonske in finančne možnosti rešitev, so še zapisali.

Izbiro skrbnika, torej nekoga, ki bo na ministrstvu neposredno odgovoren za projekt oziroma kontaktna oseba, Krivec pričakuje kmalu, še vedno pa pravi, da bi moral biti z državne strani jasen signal dan nekje do konca avgusta. Za začetek, za letošnje leto, bi pričakovali dva do tri milijone evrov za vzpostavitev zaščite proti plazovom, kar pa bi pomenilo, da imajo na državni ravni še interes Kanin ohraniti pri življenju.

Sestanka, ki naj bi dal pojasnila tudi glede tega, zakaj Kanin ni dobil sredstev že na javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma, pa Krivec v tej smeri ni želel komentirati.

Na ministrstvu so sicer v sporočilu za javnost zapisali, da je Občina Bovec za sofinanciranje investicije zaprosila za 10 milijonov evrov, kar je dva milijona evrov več, kot je bilo to določeno in možno v okviru javnega razpisa. Prijavitelj naj tako v vlogi ne bi izkazal, da ima na voljo sredstva za plačilo vseh obveznosti, vključno z omenjeno razliko v višini dveh milijonov evrov oz. ni izkazal zaprte finančne konstrukcije investicije.

Primož Božič

Foto: gov.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.09.2022
10°C / 21°C
nedelja
25.09.2022
14°C / 18°C
ponedeljek
26.09.2022
13°C / 21°C