V POŽARU NA KRASU PO OCENI ZAVODA VELIKO ŠKODE TUDI NA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH

Četrtek, 01. januar 1970
Požari, ki pustošijo na Krasu, so povzročili veliko škode tudi na kmetijskih zemljiščih. Iz ogroženih vasi poročajo o pogorelem travinju in oljčnikih, vinograde pa so v glavnem obvarovali. Vsekakor pa trenutni požar ni glavni krivec za katastrofo v kmetovanju, pač pa tudi več tednov trajajoča suša. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon.

Branimir Radikon 1

Kot da suše ni bilo dovolj, je v začetku tedna izbruhnil še velikanski požar na Krasu. Sam zavod nima moči, da bi ukrepal v kriznih razmerah, a so po svojih močeh priskočili na pomoč.

Branimir Radikon 2

Kmetije, ki se ukvarjajo z živinorejo, zaenkrat niso utrpele izgub živali. Morebitne težave so rešili z začasnimi vhlevitvami in preskrbo s krmo, je dodal Radikon.

Ko bo požar dokončno pogašen, bodo strokovne službe Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica sodelovale pri oceni škode v kmetijstvu, predvsem pa bodo kmetom nudile pomoč.

Branimir Radikon 3

Radikon opozarja, da je dolgotrajno sušno obdobje katastrofalne posledice pustilo tudi na kmetijstvu na območju celotne Primorske: od težav z zagotavljanjem krme na kmetijah, ki se ukvarjajo z živinorejo tako v Posočju kod drugod, do posledic suše na zelenjadnicah in poljščinah v zavedati, da je dostop do vode ustavna pravica, a je potrebno to pravico tudi varovati in ohranjati.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C