PROBLEM JE SLAB VZOR STARŠEV, DOMAČA PRIDELAVA ALKOOHOLA IN DOSTOPNOST DO ALKOHOLNIH PIJAČ

Torek, 21. junij 2022

V Mladinskem centru Idrija je potekal posvet Heroji furajo v pižamah, katerega glavni cilj je bilo iskanje rešitev za zmanjševanje števila voženj pod vplivom alkohola. Organizator posveta je bil Zavod VOZIM, ki je skupaj s partnerji Toyota Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna \TBWA, omogočil mladim, da prisluhnejo strokovnjakom in predstavnikom lokalnih odločevalcev o varnosti v prometu in tvegani rabi alkohola. 

Mladi so v Idriji s na posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah izpostavili problem domače pridelave alkohola in slabega zgleda staršev ter skupaj s strokovnjaki iskali rešitve, kako to spremeniti in posledično izboljšati prometno varnost ter zmanjšati vožnje pod vplivom alkohola.


Na posvetu je sodelovalo 22 dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija. Prisotne sta najprej nagovorila Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija in podžupan Občine Cerkno, Domen Uršič. Sledila je okrogla miza, kjer so sodelujoči strokovnjaki prisotne seznanili s problematiko pitja alkohola in vožnjo pod vplivom alkohola. Sodelovali so NIJZ, Javna agencija RS za varnost prometa, Policijska postaja Idrija, Prostovoljno gasilsko društvo Idrija in reševalna služba iz Zdravstvenega doma Idrija. Sledila je predstavitev ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je skozi osebno zgodbo predstavil pomen varnosti v prometu med mladimi.

V praktičnem delu, ki je sledil, so mladi pripravili predloge izboljšav na področju preventive pri pitju alkohola in prometne varnosti ter te predloge nato predstavili prisotnim lokalnim odločevalcem. Mladi so kot velik problem zaznali domačo pridelavo alkohola, slab zgled staršev in splošna lahka dostopnost alkohola. Prav tako so izpostavili slabo organizacijo javnega prevoza – izrazili so željo po vzpostavitvi avtobusnih linij v nočnem času.

Na podlagi teh predlogov bosta izdelana akcijska načrta, ki bosta predana županoma občin Idrija in Cerkno.  


Celoten pogovor Nino BatageljMetka Rupnik (Vir: Zavod VOZIM) 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C