NA POLETNO OSVEŽITEV IN TRADICIONALNO ZABAVO POD KRIM V DEŽELO KOLIŠČARJEV

Ponedeljek, 06. junij 2022
Prvo nedeljo v juniju se v oddaji Pisanka odpravljamo v edino občino v Sloveniji, katere ime je sestavljeno le iz dveh črk. To je občina Ig. Središče predstavlja naselje Ig, ki se je sprva imenovalo Studenec, saj je sredi vasi močan izvir Ižčice, prva omemba imena Ig pa je zapisana v daljne leto 1249. Danes velja za podeželsko mesto, v katerem prevladujeta kmetijstvo in manjša obrt.  Ig je z Ljubljano povezan preko znamenite ižanke zgrajene leta 1827 na pobudo cesarja Franca I. Občina šteje okoli 7.600 prebivalcev v skupaj 25. vaseh, ki so posute južno od Ljubljane, deloma na Ljubljanskem barju, deloma pa v hribovitem svetu pod Krimom in Mokrcem. Slednja predstavljata najvišja vrhova občine in sta priljubljeni pohodniški točki tako za domačine kot turiste. Več podrobnosti o vrhovih in pohodniških poteh nad Ljubljanskim barjem smo poiskali pri načelniku markacistov Planinskega društva Krim, gospodu Jožetu Krašovcu. 


Jože Krašovec
Ig velja za izjemno slikovito arheološko najdišče začenši s kulturo koliščarjev, bogati so tudi ostanki iz rimskega obdobja, v zadnjem času pa se obsežne arheološke raziskave odvijajo na Pungartu, vzpetini nad Igom, kjer so odkrili naselje iz železne dobe. V naslednjih minutah se v družbi Janeza Kastelica, direktorja Javnega Zavoda Krajinski park Ljubljansko barje in Maje Zupančič, vodje projekta Na Kolih selimo v obdobje prazgodovine, torej v čas koliščarjev.


Janez Kastelic in Maja Zupančič o koliščarjih

Zgodovino koliščarjev obujajo tudi člani Kulturno umetniškega in turističnega društva Fran Govekar Ig. Da bi ljudem približali in jih podučili o življenju koliščarjev, vsako leto pripravljajo koliščarski dan, za otroke pa koliščarski tabor. Poleg tega imajo v centru Iga urejen manjši muzej, v katerem je maketa, ki prikazuje življenje koliščarjev, na to temo pa pripravljajo tudi razna predavanja in gledališke igre. Njihovo tridesetletno delovanje bo predstavila predsednica društva, gospa Alenka Jeraj.

Alenka Jeraj
Afrohtaji na Magistratu Lj. ( ofiranje star Slo.običajj, ko vaščani na predvečer godovnika z vsemi možnimi pripomočki (kmečka orodja, lonci , pokrovke, ...), toliko časa igrajo pred durmi, da jim končno odpre in dodobra pogosti
Na Igu pa je še kako aktivno tudi Turistično društvo Krim, kjer bodo 30. obletnico delovanja obeležili naslednje leto. Poklepetali smo z aktivnima članoma, gospo Jelko Minatti in gospodom Janezom Modicem. Predstavila bosta nekaj najodmevnejših prireditev društva, katerih se vsako leto udeležijo obiskovalci z vseh koncev Slovenije.


Jelka Minatti in Janez Modic
Od kulturnih znamenitosti in tradicionalnih zabav pa v objem narave. Kot že omenjeno, je del občine Ig umeš

en v Krajinski park Ljubljansko barje. Sem spadajo tudi Ribniki v dolini Drage pri Igu, ki so bili z Uredbo o Krajinskem parku Ljubljansko barje določeni za naravni rezervat. Gre za sedem jezer, ki so nastala z zajezitvijo potoka Draščice, pove Janez Kastelic, direktor Javnega Zavoda Krajinski park Ljubljansko barje. 


Janez Kastelic o Ribnikih v dolini Drage

Seveda pa Iga ne moremo zapustiti ne da bi si ogledali znameniti Iški Vintgar. Skozi čudovito sotesko se bomo sprehodili v družbi Maje Zupančič. 


Maja Zupančič o Iškem VintgarjuTo je torej še en košček naše lepe slovenske zemlje, kjer so doma čudoviti ljudje. Povabimo vas, da jih obiščete, se udeležite katere od tradicionalnih prireditev, podoživite življenje koliščarjev, si ogledate kulturne in naravne znamenitosti ter si privoščite prijetno osvežitev v reki Iški. Poletni dnevi bodo kot nalašč za tak izlet.


Ksenija Mlinar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C