»VRHNIKA, PREČUDEN KRAJ! V MEHKEM DOMOTOŽJU MI ZAKOPRNI SRCE OB MISLI NATE«

Sreda, 25. maj 2022
»Vrhnika, prečuden kraj! V mehkem domotožju mi zakoprni srce ob misli nate. Kdo te je videl z bdečimi očmi, kdo te je spoznal? Šli so mimo, videli so bele ceste, bele hiše, in so šli dalje. Jaz pa sem ti pogledal v obraz kakor ljubljenemu dekletu in zdaj je moje srce bolno po tebi,« je leta 1907 v eni od svojih povesti zapisal Ivan Cankar, mi pa vas s Cankarjevimi besedami povabimo, da prisluhnete današnji nedeljski pisanki. Še preden se posvetimo našemu največjemu slovenskemu pisatelju, navedimo nekaj značilnosti tega, kot je zapisal Cankar, prečudnega kraja. Vrhnika leži ob stari cesti Ljubljana –Postojna in je skozi vso zgodovino imela velik vpliv na bližnjo Ljubljano. V bližini izvira Ljubljanica, v rimskem času pa je tu bilo strateško pomembno naselje Nauportus. Kraj sestavljajo mestni predeli oziroma nekdanje vasi kot so Vas, Nova vas, Klanec, Klis, Hrib, Janezova vas, Kurja vas, Betajnova, Kačja vas in Breg. Na severu je samostojna vas oziroma naselje Stara Vrhnika, med Vrhniko in Staro Vrhniko pa je nekdanja vojašnica.

Osrednje kulturne ustanove so Cankarjev dom Vrhnika, Glasbena šola Vrhnika, poleg tega je na ogled Cankarjeva spominska hiša, deluje tudi Mala mestna galerija Vrhnika, v nekdanji šivalnici Industrije usnja Vrhnika pa je urejen Kulturni center, v katerem je razen Cankarjeve knjižnice, postavljena razstava Moja Ljubljanica, ki bo na ogled še vse do 13. septembra letos. Ogledate si lahko več kot 400 arheoloških predmetov, starih več tisoč let, med katerimi so štirje najznamenitejši: 14,5 metra dolg deblak, izrezan iz debla mogočnega hrasta iz konca drugega stoletja pr. n. št., kolo z osjo iz 3.200 pr. n. št, lok izdelan iz lesa tise iz 3.600 pr. n. št in okoli 40 tisoč let stara, šestnajst centimetrov dolga konica za lov, prav tako izdelana iz lesa tise. Več o bogastvu, ki ga je zelena reka tisočletja skrivala na rečnem dnu in o muzeju samem nam je povedal Žiga Gruden iz muzeja Moja Ljubljanica.


Žiga Gruden


Mesec maj je mesec ljubezni, pa tudi mesec Ivana Cankarja. Še posebej na Vrhniki, kjer skozi ves mesec prirejajo paleto zanimivih, pretežno kulturnih dogodkov, združenih pod imenom Cankarjevi dnevi. Osrednji organizator je Zavod Ivana Cankarja Vrhnika za kulturo, šport in turizem, ustanovljen leta 2007, pod okrilje katerega spada tudi Kulturni dom Ivana Cankarja. Pod taktirko Tatjane Oblak Miličinski, vodje kulturnega doma in organizatorice ter koordinatorice kulturnih dogodkov v občini Vrhnika za pester kulturni program skrbijo ne le maja, temveč skozi vse leto. Prisluhnite ji.


Tatjana Oblak Miličinski
Tudi v času našega obiska je bilo slišati odmevne Cankarjeve besede. Kultura, domovina, jezik. »Kaj je kultura? Kateri pojem izraža ta beseda, ki je nam vsem tako domača in hkrati tako strašno tuja?,« se je spraševal Cankar, o pomenu kulture, domovine in jezika, pa so se spraševali tudi učenci vrhniške osnovne šole Antona Martina Slomška, ki obiskujejo izbirni predmet retorika. V sklopu Cankarjevih dni so v kulturnem domu predstavili ta zanimiv predmet, ob koncu pa svoja globoka razmišljanja delili tudi z nami. 


Učenci OŠ Antona Martina Slomška
Da je javno nastopanje oziroma retorika pomemben proces, ki ga je potrebno dobro obvladati, je poudarila tudi njihova učiteljica, gospa Ranka Keser.


Učiteljica Ranka Keser


Čeprav Cankarjevi dnevi temeljijo na kulturnih dogodkih, je bil med njimi tudi en športno obarvan. Gre za 25 kilometrov dolg Cankarjev pohod od Rožnika do Vrhnike, ki se je odvil preteklo soboto. Pohodnike je spremljal sam Ivan Cankar in mednje delil zanimive anekdote, ki so se mu zgodile na poti med Vrhniko in Ljubljano, med njimi tudi strasten poljub s Francko, ki ga je Cankar doživel na Drenovem Griču. Ideja organizatorjev je, da bi to pot pohodnikom približali tudi izven organiziranih pohodov, je pojasnil Damjan Debevec, eden od organizatorjev pohoda in velik poznavalec Ivana Cankarja.


Damjan Debevec

Preden zapustimo Vrhniko, se moramo obvezno ustaviti na skodelici kave, Cankarjevi skodelici kave, ki si jo je tako močno želel, ko pa mu jo je mati kljub revščini uspela dobiti in skuhati, jo je osorno zavrnil. Grenka zgodba se je zagotovo dotaknila marsikoga, prepričani pa smo, da se vas bo dotaknila tudi zgodba o pražarni vrhunskih kav Escobar. Slednja ni grenka, imajo pa okusno grenko kavo. Mednarodno sladko-grenko zgodbo bo z vami delila ustanoviteljica pražarne, gospa Katja Turk Escobar.


Katja Turk Escobar
Toliko za danes z Vrhnike. Ni še vse zamujeno, marsikaterega od naštetih dogodkov Cankarjevih dni se lahko v prihodnjih dneh še udeležite, kot rečeno, pa ste na Vrhniki dobrodošli prav vsak dan v letu. Pestrega kulturnega dogajanja, čudovitih pohodnih poti in okusnih skodelic kav se v rojstnem kraju Ivana Cankarja ne manjka.


Ksenija Mlinar


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C