JADRANSKI UDAR TUDI NA IDRIJSKEM

Nedelja, 22. maj 2022

Od jutri do 5. 6. bo po Sloveniji 10. leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar, ki jo vodi 15. polk vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Na njej bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja. Na vaji pričakujejo okoli 650 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav iz Evrope in ZDA. Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala bodo vajo podpirala z matičnih letališč oz. z letalonosilk.

Usposabljanje kontrolorjev ognja bo potekalo na več lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, in na širšem območju šestih občin, med njimi tudi idrijske, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Aktivnosti na delovni točki Idrija se bodo odvijale na območju naselja Zadlog. Tam bosta vzpostavljeni dve izpostavljeni poveljniški mesti, kjer se bodo manjše enote urile v različnih taktičnih postopkih, tudi z uporabo oklepnih sredstev, prisotnih bo okoli 80 vojakov z desetimi različnimi vojaškimi vozili. Povečane letalske aktivnosti bodo od 9.00 do 12.00, od 14.00 do 18.00 ter v večernem času od 21.00 do 23.00 ure.


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C