OB STAVBI SNG BO V PRIHODNJIH TREH LETIH ZRASEL GLEDALIŠKI AVDITORIJ

Sobota, 21. maj 2022

Ob stavbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica so osrednji trije akterji projekta včeraj slovesno odkrili temeljni kamen za izgradnjo bodočega zunanjega gledališkega avditorija. Načrte zanj je naredil Arhitekturni biro Ravnikar Potokar, zaključek izgradnje pa je predviden v letu 2024, ko bo tudi predan v upravljanje SNG Nova Gorica. 

Zunanji avditorij bodo zgradili na prostoru med stavbo SNG, Goriško knjižnico in igriščem v Borovem gozdičku, načrtovan je bil že leta 1994, ko so gradili osrednjo stavbo, vendar do realizacije ni nikoli prišlo. V luči bližajočega se leta 2025, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture, pa je vlada lani vendarle zagotovila 2,5 milijona evrov, v izjemno hitrem času pa sta mestna občina, nato pa še SNG pridobila vse potrebno, da je Ministrstvo za okolje in prostor izdalo lahko gradbeno dovoljenje.


Minister za kulturo v odhajanju Vasko Simoniti je poudaril, da je vsak kulturni dogodek kjerkoli v Sloveniji posredno pomemben tudi za državo, saj vzdiguje neko splošno raven in človeka napolnjuje z neko radostjo, še posebej pa seveda takšni projektu služijo skupnosti, kjer so zgrajeni.

IZJAVA: Vasko Simoniti

Na občini Nova Gorica bodo poleg dosedanje pomoči pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za nov avditorij odstopili zemljišče, postorili bodo tudi še nekaj manjših del, je povedala podžupanja Damjana Pavlica, ki pravi, da so na občini prepoznali širši potencial nove stavbe.

IZJAVA: Damjana Pavlica

Če je nekoč veljalo, da je pridobitev dovoljenj največja ovira na poti do gradnje, pa danes temu ni več tako, direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček pa kljub temu upa, da bodo gradbinci z deli začeli že letos.

IZJAVA: Mirjam Drnovšček

V prvi fazi je predvidena izgradnja odra in tribun z osnovno odrsko tehniko. Dela naj bi bila po sedanjih časovnih okvirih končana do prihodnjega leta, ko naj bi amfiteater že začeli tudi uporabljati. Sledila bo druga faza, v kateri je predvidena izgradnja premične strehe in nadgradnja odrske tehnike; ta naj bi bila končana do leta 2025, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture.Primož Božič

Foto: SNG Nova Gorica / Mateja Pelikan

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C