DAN ALAN FORDA

Petek, 20. maj 2022

Če vam imena Super Hik, Broj jedan, Bob Rock in Grunf kaj pomenijo, potem ne preslišite naslednjih minut, v katerih spregovorimo o jutrišnjem dogodku, dnevu Alan Forda, ki ga navdušenca nad tem kultnim stripom organizirata v Ročinju.

Radivoj Raholin – Willy in Branko Drekonja – Kuštro sta idejo za dogodek dobila ob kramljanjih ob kapučinu in po sprostitvi epidemičnih ukrepov sta se tudi zagnala v priprave. Vili si je kljub temu utrgal nekaj minut tudi za naš mikrofon:

»Skoraj težko odgovarjam na ta vprašanja, ker sva oba, pa še kdo drug, celi noter, to pomeni, da samo ko spiš, nisi noter, pa še ko zaspiš je to z mislijo na projekt, … zdej še dva dni, upamo da bodo ljudje to obiskali, posebej zdaj, v tem času, ko se je zlo malo dogajalo …«

Oba glavna organizatorja spadata med tiste, ki so kultni strip spremljali in prebirali v letih, ko je ta redno izhajal. 

»Že ko je prišel ven Alan Ford je bil šov, če bi povedu na kratko, na Alana Forda smo vsakih 14 dni čakali skoraj v vrsti pred trafiko, in si ga nisi mogel izposoditi, si moral imeti svojega. Potem recimo, takrat smo hodili v Koktejl, in tam na terasi, na 15 metrih dolžine, vsi čitajo Alan Forda in se krohotajo, četrtek je bil dan krohotanja v Koktejlu.« 

Zakaj je bil Alan Ford tako popularen skorajda ne bi bilo potrebno vprašati, pravi Vili.

»Smejal si se, duhovite pogruntavščine, sam prevod je naredil to sceno, si se moral smejat, in če se smeješ, je to vir zdravja, človeku naredi dobro, če se smeje. So bli face not, je bilo zadeto … takrat smo ga jemali, vsaj jaz, bolj tako kot smešnico; saj so bile noter neke prispodobe s politiko in to, ampak, zdaj, po 50 letih je prišlo, da je Alan Ford aktualen danes, toćno tako, kar je bilo izročilo Alan Forda se danes dogaja v svetu: 'Vzemi revežu in daj bogatemu'.«

Vilijeva generacija je Alana Forda seveda spoznavala v srbohrvaščini, s kasnejšim slovenskim prevodom se je čar grupe T.N.T., kakor se imenuje druščina stripovskih tajnih agentov, izgubila. Vendar bi Alan Ford ostal še eden izmed mnogih predvsem ameriških stripov o superjunakih iz 60. in 70. let, če ne bi bili njegovi junaki pravzaprav polni napak in polni posebnosti z očitnim manjkom edine lastnosti, ki bi jo morali imeti – junaškosti.

Jutri bodo tako v Ročinju na različne načine skušali obuditi spomin na strip, med drugim so pripravili invalidski voziček 'Broja jedan' oz. Številke ena, na katerem se bo moč fotografirati, še nekaj druge ponudbe pa našteje Vili sam:

"Bo cela razstava, Kuk iz Morskega bo razstavil stripe Alana Forda od prve do približno petstote številke; potem bo imel Branko (Kuštro) razstavo svojih stripov z naslovom 'Strip je orožje, vzemi ga v roke', potem bomo kuhali golaž 'da bi imao dolar više'; gostje bodo za dobrodošlico postreženi z kozarčkom vina Superhik, za hrano bo skrbela Ošterija Ložice, imeli bodo tudi delavnico risanja za otroke, mentor je sicer v zadnjem trenutku odpovedal, a nekaj bo vendarle ..."  

V Ročinju vas pričakujejo med 10 dopoldan in 10 zvečer, za lahkotno glasbeno spremljavo bodo poskrbeli Tolminski madrigalisti in Aleš Hadalin, obiskovalce pa bo na cesti na prizorišče usmerjal stripovski lik v nadnaravni velikosti.    

Celotnemu pogovoru z Vilijem lahko prisluhnete spodaj:

POGOVOR: Radivoj Raholin - Willy


Primož Božič

Foto: Wikipedia
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C