STARŠI OD OBČINE CERKNO IN OSNONE ŠOLE PONOVNO ZAHTEVAJO DODATEN ODDELEK VRTCA

Petek, 20. maj 2022
Problematika prevelikega vpisa otrok v Vrtec Peter Klepec v Cerknem se odraža, v določeni meri celo stopnjuje, že več let – in tudi letos, po zaključku vpisa je nekaj otrok ostalo brez institucionalnega varstva. Te dni so prizadeti starši na problem z javnim pismom onovno opozorili vodstvo zavoda in predstavnike lokalne oblasti.

Kot navajajo, je vrtec do konca marca prejel več vlog, kot je predvidenih prostih mest za šolsko leto 2022/23. Pristojna komisija je 22. aprila obravnavala vse vloge, določila število točk po posameznih kriterijih ter prednostni vrstni red. Po neuradnih informacijah staršev je kar 18 otrok ostalo brez varstva in so na čakalnem seznamu. Od tega štirje v septembru že izpolnjujejo pogoje, ostali pa pogoje izpolnijo med letom.

Uredba o merilih za oblikovanje javne mreže vrtcev navaja da, če na območju občine stalnega prebivališča staršev vrtec nima prostih mest, starši pa izrazijo interes za vključitev v vrtec tolikšnega števila otrok, da bi se v skladu s standardi in normativi oblikoval en oddelek, je lokalna skupnost dolžna najkasneje v 30 dneh začeti postopek za zagotovitev dodatnih prostih mest v javnem vrtcu ali razpisati koncesijo. Pisno izjavo so starši občini že dostavili.

V pismu pa starši tudi menijo, da je nadomestna subvencija v višini 100 evrov neučinkovita, saj na osnovi tega starši še vedno nimajo varstva. Zato pa so občinski upravi kot razmislek ponudili dokaj obsežen seznam prostorov, v katerih bi likalna skupnost lahko uredila nov oddelek vrtca. V dopisu med drugim predlagajo prostore v cerkljanskem župnišču, podružnični OŠ Novaki, v Gasilskem domu Cerkno, bivšo banko in tako dalje.

Kot enega pomembnejših problemov povezanih s majhnimi otroci pa starši vidijo v povezavi z ohranjanjem delovnih mest. Redno zaposleni se bodo soočili s preprostim vprašanjem kam z otrokom, mnogi pa si službe niti ne morejo poiskati, ker nimajo varstva, kar izjemno negativno vpliva na kvaliteto življenja družin, še navajajo prizadeti starši otrok v občini Cerkno.


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
02.06.2023
13°C / 28°C
sobota
03.06.2023
16°C / 27°C
nedelja
04.06.2023
15°C / 28°C