NA ZAKLJUČNI SKUPŠČINI V LEOBNU PODPIS MEMORANDUMA O MLADIH V INDUSTRIJSKIH MESTIH

Četrtek, 19. maj 2022

V Idriji in Leobnu se zaključuje skupni projekt Youind, v katerega je bila poleg akademskih partnerjev Univerze v Gradcu in Geografskega inštituta Antona Melika ter avstrijskega Združenja Štajerska železna pot vključena tudi Občina Idrija. Projekt se je osredotočal na vprašanja, kako zadržati mlade v industrijskih mestih.

Pred dnevi je v avstrijskem Leobnu potekala zaključna konferenca dobri dve leti trajajočega projektaYouind, v katerem so se projektni partnerji osredotočali na problematiko izseljevanja mladih iz industrijskih okolij. V okviru projekta je bilo izvedenih vrsto aktivnosti: od srečanj projektnih partnerjev do študijskih izmenjav z delavnicami o idrijski dediščini, izveden je bil Heritage Hack na temo izboljšanja kakovosti življenja na periferiji, v Idriji je bil organiziran tudi prvi festival industrijske kulture, akademska partnerja projekta iz Slovenije in Avstrije pa sta pripravila katalog dobrih praks z različnimi projekti iz obeh držav, ki na zanimiv in inovativen način vključujejo mlade, ter strategijo, ki obravnava izzive industrijskih regij in njihove potencialne rešitve.

Na zaključni konferenci v Leobnu so bili projektni partnerji enotnega mnenja, da so rezultati projekta dobra osnova za nadaljnja prizadevanja, da bi mladi v obegh regijah ostajali in se vključevali v življenje skupnosti, zato sta se Občina Idrija in Združenje Štajerska železna pot tudi s podpisom bilateralnega memoranduma zavezali k nadaljnjemu sodelovanju in prizadevanju pri preprečevanju izseljevanja mladih. V Idriji bo za konec projekta sledilo še srečanje lokalne mreže sodelujočih organizacij s pripravo akcijskega načrta.  


Metka Rupnik

Foto: Občina Idrija
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C