NA BELARJEVIH DNEVIH V TRENTI LETOS 900 OSNOVNOŠOLCEV

Sreda, 18. maj 2022

V Trenti so se danes pričeli Belarjevi dnevi, animiran orientacijski pohod po Soški poti, namenjen učencem šol članic Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. Triglavski narodni park letos obeležuje tudi peto obletnico pobratenja z Narodnim parkom Kratersko jezero iz Oregona, zato je dogodek obiskal tudi njihov ranger.Orientacijskega pohoda v sklopu Belarjevih dnevov se danes in jutri udeležuje 900 petošolcev iz 23 šol članic Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, otroci iz sosednjih zavarovanih območij – avstrijskega Narodnega parka Nockberge in hrvaškega Narodnega parka Risnjak ter skupina Mladih nadzornikov. Podrobneje Mojca Pintar, vodja pedagoške sekcije TNP.

Izjava Mojca Pintar

Belarjevi dnevi vedno potekajo v času evropskega dneva parkov, poimenovani pa so po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju. Danes so se učencem pridružili tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Tit Potočnik, John Duwe, ranger pobratenega ameriškega narodnega parka Kratersko jezero ter člani Veleposlaništva ZDA v Sloveniji. Triglavski narodni park namreč letos praznuje pet let pobratenja z Narodnim parkom Kratersko jezero iz Oregona, pobratenje pa močno podpira tudi ameriška ambasada.

Ranger Duwe je povedal, da se je pobratenje pred petimi leti začelo zaradi podobnosti med obema parkoma, ne zgolj zaradi vsebine tega, kar je zaščiteno, ampak tudi zaradi podobnih izzivov, kot sta veliko število obiskovalcev in podnebne spremembe. Pobratenje so uresničili tako, da so sodelovali na strokovni ravni pri soočanju s temi izzivi, poleg tega pa so imeli tudi kulturne izmenjave.Direktor TNP Tit Potočnik je danes v Trenti izpostavil, da so Belarjevi dnevi zagotovo ena od najpomembnejših aktivnosti parka.

Izjava Tit Potočnik

V povezavi s pobratenjem z ameriškim parkom Kratersko jezero je Potočnik še poudaril, da je vsako sodelovanje s katerimkoli od parkov dobrodošlo, saj "samo povezovanje in komunikacija krepita izmenjavo izkušenj na področju varovanja okolja."Simona Skočir 
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C