UNESCO GLOBALNI GEOPARK IDRIJA Z DOGODKI V TEDNIH EVROPSKIH GEOPARKOV

Sreda, 18. maj 2022

S spoznavanjem prodišča na Lajštu botaničnih posebnosti v njegovi bližini so se na Idrijskem pričeli dogodki v okviru letošnjih Tednov evropskih geoparkov, ki jih kot član evropske in globalne mreže geoparkov pripravlja Unesco globalni Geopark Idrija. Vse do 5. junija se bodo po različnih območjih Geoparka Idrija odvijali dogodki, namenjeni spoznavanju naravne, kulturne in zgodovinske dediščine tega območja.

Tedni evropskih geoparkov potekajo tradicionalno konec maja in začetek junija hkrati v vseh Unescovih geoparkih po Evropi in svetu. Njihovo poslanstvo je z zanimivim dogajanjem izboljšati informiranost in ozaveščenost javnosti o ohranjanju in promociji geološke dediščine, promocija geoparka in njegovih ponudnikov ter organizacija dogodkov, ki bodo ljudem približali geoturistične in izobraževalne aktivnosti v geoparkih. Mojca Gorjup Kavčič, vodja Geoparka Idrija.


Izjava Mojca Gorjup Kavčič


V okviru letošnjih Tednov evropskih geoparkov, se bo v Geoparku Idrija odvijal bogat program aktivnosti, ki bodo, kot se za promocijo naravne in druge dediščine geoparka spodobi, potekale večinoma na prostem, v naravi geoparka. Vsi, ki jih zanima spoznavanje bogastva naravne dediščine in zapuščine dela človeških rok, se bodo lahko pridružili različnim pohodom in drugim aktivnostim v naravi na območju Geoparka Idrija, predavanjem in razstavam ter aktivnostim za otroke. Udeleženci se bodo lahko podali na medeni krog v Kanomlji, na Raufnk, po Idrijskih Krnicah, Vojskarski planoti ter med utrdbami Alpskega zidu, pa na trim z idrijskimi gimnazijci in ogled nočnega neba na Kresovem griču. Prisluhnili bodo lahko predavanjem o muharjenju in ekologiji rib na Idrijskem, o Scopolijevem odkrivanju živalskega sveta v Idriji, prestavitvi knjige Razgledni stolpi Slovenije ter si ogledali razstavo slik Cvetje iz Rafkovih logov. Za najmlajše pa so organizatorji pripravili uro pravljic Neverjetna, a resnična zgodba o dinozavrih ter delavnico motion animacije: Zjalca v gibanju.  


Metka Rupnik

Foto: Geopark Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C