Z OBLJUBAMI ŠE NI BILA ZGRAJENA NOBENA CESTA

Sreda, 18. maj 2022

Nismo prepričani, da bi v Sloveniji še kje lahko našli tipični primer „zarečenega kruha“ kot prav v Dolenjih Novakih. Prebivalci, pa tudi uporabniki regionalne ceste, že desetletje čakajo na rekonstrukcijo okrog 150 metrov dolgega odseka v najožjem delu ob stanovanjskih hišah. Zaradi plazovitega terena je ogrožena glavna cesta, pa tudi dve stanovanjski  hiši ob njej. V zadnjem letu dni smo se na Primorskem valu že vsaj dvakrat pridušali, da se bo ta osek vsak hip pričel obnavljati.

Pa se ni – in komu naj še verjamemo v tej zgodbi?

Kljub vsemu smo še enkrat stopili v stik z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, kjer sicer iz rokava stresajo številke.


Za izvedbo sanacije zidu in obnovo ceste je bila v letu 2014 izdelana projektna dokumentacija. Sledilo je pridobivanje zemljišč potrebnih za gradnjo. Z enim izmed lastnikov, pravijo na direkciji, ni bilo moč doseči sporazuma, zato je bil uveden postopek razlastitve. Zemljišča so bila tako pridobljena konec leta 2019.


V letu 2020 je sledil razpis za gradnjo, ki pa je bil po pritožbi enega izmed ponudnikov, po obravnavi Državne revizijske komisije, dopolnitvi ponudb, razveljavljen, ker so bile vse tri ponudbe nedopustne. V letu 2021 je bil objavljen nov razpis za gradnjo in nato konec septembra 2021 sklenjena pogodba za izvedbo del z družbo Zidgrad Idrija.


Ob vzpostavitvi gradbišča v novembru 2021, še navajajo na direkciji, je bilo ugotovljeno bistveno poslabšanje stanja, zato izvedba po izdelani projektni dokumentaciji ni bila možna. Problem kaj bi bil izrazit v delu, ki obravnava začasne podporne ukrepe, pa tudi temeljenje stalnih podpornih ukrepov. Na podlagi ugotovitev in dodatnih geoloških raziskav je direkcija projektno dokumentacijo dopolnila trenutno so v teku pogajanja z izvajalcem o vrednosti dodatno potrebnih del.


„Ocenjujemo“, so zapisali na Direkciji za infrastrukturo, „da bi izvajalec z deli lahko pričel najkasneje v mesecu juliju 2022.“
Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C