PODROBNEJE O IDEJAH ŠTUDENTOV ARHITEKTURE V KANALU

Torek, 17. maj 2022

Minuli petek se je v Gotski hiši v Kanalu zaključil enotedenski obisk študentov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Mladi arhitekti so pod mentorstvom profesorja Tomaža Ebenšpangerja od ponedeljka do petka v okviru študentske prakse iskali izboljšave oziroma prenovitve nekaterih ključnih točk v okolici starega, osrednjega dela Kanala.

Prostor so si najprej ogledali na terenu, nato najprej skupaj iskali poglede in zamisli za ureditev, v naslednji fazi pa so v skupinah po tri prevzeli snovanje idej za posamezno točko. Štiri skupine so se tako posamič ukvarjale s kanalskim trgom oz. "placem", vrtovi, plažo na levem bregu Soče pred kanalskim mostom in gradom oziroma dvorcem nad Kanalom.

Kakor so povedali študentje, ki so imeli na urniku tudi nekaj internih predavanj, je bilo delo zgoščeno in naporno, saj je bil za posamezno fazo načrtovanja in iskanja idej čas natančno odmerjen. Kljub temu pa si glede profesionalnega arhitekturnega dela ne delajo utvar, saj je tudi v resnici zaradi lovljenja oddajnih rokov in načina dela bolj podobno tej izkušnji kakor umirjenemu enoličnemu delovniku.

Skupina, katere delo je predstavljal Nebojša Drinić, se je ukvarjala s kanalskim gradom oziroma dvorcem, za katerega si je zamislila povsem nove vsebine ter tudi edini korenit arhitekturni poseg v kanalsko veduto – razgledni stolp. Zamislili so si, da bi bil pogled obiskovalca od tu uprt v kapelici na nasprotnem bregu in ju na ta način simbolično povezal z grajsko kapelo, na katere mestu bi stolp stal.

IZJAVA: Nebojša Drinić

S plažo na levem bregu pred kanalskim mostom se je ukvarjala skupina, katere delo nam je predstavil Jure Jovanovič. Zaradi vsakoletnega naraščanja reke Soče v jesenskem času si preveč drznih posegov niso mogli zamisliti, kljub temu pa so želeli na plažo prenesti nekaj arhitekturne značilnosti pokrajine.

IZJAVA: Jure Jovanovič

V Barvah znanja še vedno govorimo o arhitekturnem urejanju Kanala po zamisli mladih študentov arhitekture iz univerze v Mariboru, ki jih je občina Kanal gostila v minulem tednu. 

V prvem delu smo slišali, kako sta si delovni skupini zamislili kanalsko plažo na levem bregu in kanalski grad, v drugem delu pa besedo prepustimo še študentkama, ki sta nam predstavili ureditev kanalskega trga in vrtov.

Delovno izhodišče študentov je bil Kanal po izgradnji obvoznice in slednja bo zagotovo najbolj spremenila življenje v središču kraja, ki bo s tem dobilo priložnost zadihati in zaživeti. Kaja Leskovšek je z nami spregovorila o Kanalu, iz katerega bo promet delno ali v celoti umaknjen.

IZJAVA: Kaja Leskovšek

Četrta trojica študentov pa se je ukvarjala z obiskovalcem Kanala pa tudi marsikateremu krajanu verjetno povsem neznano lokacijo. V samem centru Kanala med Staničevo in Pionirsko ulico v bližini trga Kontrada namreč za visokim zidom živi precej velika zelena površina, večinoma uporabljana v vrtičkarske namene.

Študentje so seveda pomislili, da bi jo odprli pogledu, ker pa v bližini stoji eden izmed srednjeveških obrambnih stolpov, so tudi slednjega vključili v koncept prenove. Idejo nam je predstavila Živa Kralj.

IZJAVA: Živa Kralj

Pravkar slišane zasnove pa so si študentje v tem kratkem času uspeli zamisliti zgolj v rudimentarni obliki, prek poletja jih čaka še precej kabinetnega dela, da bodo predloge podrobno pripravili in jih do septembra, ko je v Kanalu načrtovana še ena predstavitev, ustrezno dodelali. Tedaj naj bi izšla tudi brošura, kjer bodo projekti predstavljeni tudi v natisnjeni obliki.

Primož BožičKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C