NA PETROVEM BRDU SPET VOLFOVO SREČANJE

Ponedeljek, 16. maj 2022

Preteklo nedeljo je KTT društvo Baška dediščina po dveh letih spet povabilo na Robarjev grič na Petrovem Brdu k Volfovemu srečanju. Na to naravno razgledišče, kjer je društvo pred petnajstimi leti v sodelovanju z župnijo Podbrdo postavilo sveto znamenje duhovniku in rodoljubu Janezu Volfu, je v sončnem popoldnevu prišlo lepo število domačinov in gostov iz Sorice in Železnikov. Spomnimo, da stoji nad njegovo rojstno domačijo na mestu, kjer si je Janez postavil brunarico z oltarčkom, da bi v njej preživljal stara leta. Od takrat so vsakoletno srečanje s sveto mašo preprečile le kovidne razmere. Tudi tokrat jo je ob  petju cerkvenega pevskega zbora iz Podbrda daroval domači župnik Danilo Kobal. 

Skozi leta je društvo ta sveti prostor nadgradilo, pri svetih mašah pa spomnilo na dogodke, povezane z življenjem tega velikega moža. Tako je leta 2013 ob znamenju postavilo še info tablo z življenjsko zgodbo Janeza Volfa. Ker so jo specifične vremenske razmere poškodovale, je na tokratnem srečanju  odkrilo novo, večjo, ki obiskovalce seznanja z duhovniško potjo obeh Robarjevih  duhovnikov v slovenskem in angleškem jeziku. Leta 2015 je bila sveta maša darovana za vse žrtve prve vojne iz Baške grape. Mednje namreč sodi tudi Janez Volf, ki se je moral pred morijo soške fronte iz Gorice umakniti v megleno Ljubljano, ki ni ustrezala njegovemu krhkemu zdravju. Predstavljeni sta bili tudi info tabla in zgibanka o času prve vojne v Baški grapi. 

Posebno pozornost je namenilo srečanju leta 2017, ob 100. obletnici smrti Janeza Volfa. Somaševal je župnik Ambrož Kodelja iz Doberdoba. Ob tej priliki je predstavilo tudi duhovnika Andreja Volfa, Janezovega najstarejšega brata, ki je bil doslej skrit v zgodovinskem spominu, prav takrat pa je naletelo nanj v časopisju iz leta 1879. Leta 2019 se je s somaševanjem pridružil srečanju tudi župnik iz sosednje Sorice Milan Turk. 

Predsednica Alenka Zgaga je izpostavila še, da je bila v času epidemije 15 let stara tudi pot delovanja KTT društva Baška dediščina. Ob tej obletnici je želelo pokazati, kako je njegovo  pionirsko delo raslo, odsevalo in puščalo sledi v vseh krajevnih skupnostih, kjer deluje. Oblikovalo je pot Barač odsevov dediščine, ki opozarja na naravno, tehnično, literarno, filmsko in industrijsko dediščino Baške grape. S tem se je društvo izkazalo kot pionir kulturnega turizma v Baški grapi, katerega vsebina bo bogatila tudi nastajajoči projekt Gorniška vas.

Del omenjene poti je tudi projekt Ljudje, ki so v Baški grapi pustili sledi, ki je zaobšel vseh pet krajevnih skupnosti: v Stržiščah opozarja na duhovnika Draga Klemenčiča in Vinka Kobala, v Rutu na tigrovca in rodoljuba Simona Kosa, na Grahovem ob Bači na duhovnika in skladatelja Ivana Kokošarja, v Hudajužni na pisatelja Franceta Bevka, na Bači pri Podbrdu na osebnega lakaja cesarja Franca Jožefa Petra Kusterla. Olga Zgaga

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C