24. REDNA SEJA OS KANAL

Petek, 13. maj 2022

V Kanalu je včeraj potekala 24. redna seja občinskega sveta, na kateri je razpravo o točkah dnevnega reda zasenčil pogovor o ponovnem onesnaženju anhovske pitne vode, nadalje pa tudi o poročilu Kmetijskega inštituta, ki je v minulem tednu objavil rezultate analize zemljin v občini. Potrjena sta bila zaključni račun in rebalans letošnjega proračuna.
Pri slednjem je Lista za zdravje in kakovost bivanja predlagala amandma, s katerim bi v občini na širšem področju izvedli dodatno vzorčenje zemljin, ki pa je bil zavrnjen. Spomnimo, analiza zemljin je na nekaterih mestih pokazala preseganje mejnih vrednosti, še slabši pa naj bi bili rezultati vzorcev, ki jih je društvo Eko Anhovo z lastnimi sredstvi poslalo na analizo v tujino, vendar številk doslej niso hoteli razkriti.
Za novo ogorčenje je poskrbelo ponovno onesnaženje anhovske pitne vode, 9. maja so prebivalci Anhovega in Robidnega brega zaznali vonj po fekalijah in se nekaj dni znova oskrbovali iz gasilske cisterne. Anhovska svetnica Anastazija Makorič Bevčar


Izjava: Anastazija Makorič Bevčar


Pri dogodku je očitno znova šlo za človeško napako, po poročilu režijskega obrata naj delavci v vodarni Močila po ponovnem zagonu črpalk ne bi izprali cevi in tako je do uporabnikov pritekla postana voda.
Svetniki so bili pričakovano ogorčeni, slišale so se zahteve po kazenski odgovornosti. Jože Valentinčič, predsednik KS Deskle 


Izjava: Jože Valentinčič


Cisterna je iz Anhovega sicer umaknjena, vendar REžisjki obrat uporabnikom priporoča prekuhavanje, dokler ne bodo znani rezultati analize vode z dne 11. maja.
Dogodek obžaluje tudi županja Tina Gerbec, na občini vse sile posvečajo gradnji priključka na vodovod Mrzlek.


Izjava: Tina Gerbec


Čeprav bi tudi sama rada našla odgovorno osebo za neljubi dogodek pa je obenem res, da policijska preiskava o onesnaženju iz Eternita izpred dveh let krivca menda ni našla.

 Primož Božič

Izjava: Anastazija Makorič Bevčar
Izjava: Jože Valentinčič
Izjava: Tina Gerbec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
22.05.2022
11°C / 29°C
ponedeljek
23.05.2022
14°C / 30°C
torek
24.05.2022
17°C / 29°C