JUNIJA ODPRTJE OBNOVLJENE KOMPRESORSKE POSTAJE Z RAZSTAVO

Četrtek, 12. maj 2022

Gradnja nadomestnega objekta nekdanje kompresorske postaje idrijskega rudnika je zaključena.

V njem je dokončana tudi postavitev muzejske razstave o delovanju kompresorske postaje ter pomenu zagotavljanja stisnjenega zraka za delovanje orodij in naprav v idrijskem rudniku.

Svečano odprtje objekta z muzejsko razstavo bo v okviru junijskih dogodkov v Idriji ob 10. obletnici vpisa dediščine živega srebra Almaden in Idrija na Unesco Seznam svetovne dediščine.

Kompresorji v prvotni idrijski kompresorski postaji, ki je bila zgrajena leta 1963, so napajali vse potrošnike stisnjenega zraka pri rudniku, največ za pogon jamske odkopne mehanizacije ter za prezračevanje delovišč v jami. 


Nekdanja stavba kompresorske postaje (Foto: arhiv CUDHg)


Po prenehanju njenega delovanja leta 2006 so v njej ohranili 5 kompresorjev, tri zračne zbiralnike in električno stikališče. Zaradi poškodovanosti v potresih je bil objekt uvrščen v program popotresne obnove, kjer se je stroka odločila za rušenje poškodovanega objekta in na isti lokaciji gradnjo nadomestne stavbe, ki je lažje konstrukcije in se zato bolje prilagaja premikom terena, ki se kot posledica rudarjenja tam še vedno dogajajo. Konec lanskega leta so v objektu dokončali postavitev stalne muzejske razstave. Tatjana Dizdarevič, direktorica Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.


Izjava Tatjana Dizdarevič 1


V projektu so združili sredstva popotresne obnove, ministrstva za kulturo in lastna sredstva Centra.


Izjava Tatjana Dizdarevič 2


Prenovljeno kompresorsko postajo z muzejsko postavitvijo bodo odprli 9. junija v sklopu dogodkov ob 10. obletnici vpisa dediščine živega srebra Almaden in Idrija na Unesco seznam svetovne dediščine, ki jih Center pripravlja skupaj z Občino Idrija, Mestni muzejem Idrija, idrijskim zavodom za turizem ter Geoparkom Idrija. 


Idrijo bo takrat obiskala delegacija iz Almadena in s španskega ministrstva za kulturo, potekal bo sestanek mednarodnega koordinacijskega upravljavskega odbora dediščine Hg, posvet o upravljanju svetovne dediščine v Sloveniji s premierno predstavitvijo kratkega animiranega promocijskega filma 10 let svetovne dediščine živega srebra, odprta bo potujoča razstava o svetovni dediščini v Sloveniji, odvil se bo koncert Godbenega društva rudarjev Idrija. CUDHg bo izdal publikacijo o kompresorski postaji ter deset kartic »10 vprašanj za 10 let« o pomenu Unesco dediščine, 10-letnici pa bo posvečen tudi del poletne številke Idrijskih razgledov, ki jih izdaja Mestni muzej Idrija. 


Metka Rupnik 

Foto: CUDHg in Metka Rupnik
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
22.05.2022
11°C / 29°C
ponedeljek
23.05.2022
14°C / 30°C
torek
24.05.2022
17°C / 29°C