Z USTVARJALNOSTJO DO CELOVITEGA RAZVOJA MLADOSTNIKA

Četrtek, 12. maj 2022
V okviru 120-letnice Gimnazije Jurija Vege Idrija ter ob zaključku projekta Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo je včeraj v galeriji Magazin v Idriji potekala okrogla miza z naslovom Z ustvarjalnostjo do celovitega razvoja mladostnika. Na okrogli mizi, ki jo je povezoval profesor doktor Robert Kroflič, so sodelovali dolgoletni ravnatelj Mariborske 2. gimnazije doktor Ivan Lorenčič, predstavnica Ministrstva za izobraževanje Nada Požar, nekdanja pedagoga na idrijski realki in vzgojiteljski šoli Lidija Kleindienst ter Rafko Terpin, strokovna sodelavka SKUM-a doktor Vesna Geršak, sodelavca v projektu ilustratorka Nuša Jurjevič in pianist Armin Ćoralić ter dijakinji gimnazije Jurija Vege Idrija.

Razprava je v prvi vrsti poskušala osvetliti pomembnost vključevanja ustvarjalnosti in kreativnosti v šolski prostor. Današnji učni načrti so namreč usmerjeni predvsem v storilnost in ne dopuščajo toliko kreativnosti, ustvarjalnosti, kritičnega razmišljanja, preizkušanja mej in širjenja obzorij. Kako pomembno je preučevanje umetniške izkušnje tudi v mladih letih, nam zaupa redni profesor za področje obče pedagogike in teorije vzgoje na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete – profesor doktor Robert Kroflič.Izjava Robert KrofličGimnazija Jurija Vege Idrija je umetniško udejstvovanje dijakov in dijakinj spodbujala že v prejšnjih letih, zadnjih 5 let pa še posebej v okviru projekta SKUM. Projekt je namreč omogočal sodelovanje umetnikov in profesorjev na gimnaziji v okviru rednega pouka, s tem pa so dijaki dobili osebno izkušnjo o določeni tematiki. Več ravnateljica Gimnazije Jurija Vege Idrija Karmen Vidmar.Izjava Karmen VidmarGimnazija tako s pestrim naborom poskuša dijakom znotraj šolskega vsakdana ponuditi čim več različnih možnosti, saj le tako posameznik lahko izbere, kar mu ustreza oziroma se preizkusi na več področjih. Kako pa je s kreativnostjo in ustvarjalnostjo v tehniških smereh? Ravnateljica Karmen Vidmar.Izjava Karmen Vidmar 2Okrogla miza se je po dolgi konstruktivni debati zaključila z mislijo o prepletu ustvarjalnosti in kreativnosti v vseh predmetih znotraj šolskega učnega načrta. Ob koncu pa je sledila še otvoritev fotografske razstave Štirje pogledi, s katero se mladi sedanji in nekdanji dijaki gimnazije v Idriji pod mentorstvom Iztoka Hvale, Nejca Menarda, Vida Uršiča in Roberta Zabukovca predstavljajo širši javnosti s svojimi fotografskimi deli.

Razstava bo v galeriji Magazin za ogled na voljo vse do 8. junija, mi pa bomo o prepletu šolstva in ustvarjalnosti več spregovorili v petkovi aktualni temi. Nuša Jeram

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
22.05.2022
11°C / 29°C
ponedeljek
23.05.2022
14°C / 30°C
torek
24.05.2022
17°C / 29°C