DRUŠTVO DOR DANES PONOVNO VABI NA URBANI SPREHOD PO TOLMINU

Ponedeljek, 09. maj 2022

Začetek maja je v mnogih mestih po svetu in v Sloveniji namenjen urbanim sprehodom, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. Prvi urbani sprehodi so bili organizirani leta 2007 v Torontu, v Sloveniji pa jih že vse od leta 2011 spodbuja in podpira Inštitut za politike prostora. Čeprav je nekatere urbane sprehode v zadnjih dveh letih zaznamovala epidemija, pa se letos ponovno vračajo v 11 slovenskih mest, med drugim tudi v Tolmin, kjer ga v danes popoldne letos že osmič zapored organizira društvo DOR.

Urbani sprehodi Jane's walk so poimenovani po ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, ki je v svojem temeljnem delu o umiranju in življenju velikih ameriških mest prva sistematično opozorila na pomen pešcev za vitalnost mest. "Sprehodi delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in ozaveščanju o pomenu hodljivosti mest oziroma prijaznosti mestnega okolja za pešačenje", pojasnjuje Ingrid Pentek, ki bo tudi vodila letošnji sprehod po Tolminu. Čemu pa bodo letos namenili glavno pozornost?

Izjava Ingrid Pentek

Na tolminskih ulicah in pločnikih bodo na letošnjem urbanem sprehodu tako preverili tlake in iskali možnosti za izboljšave, ki jih bodo nato predlagali odgovornim za urejanje mesta. Sprehod se bo pričel ob 16. uri na Mestnem trgu.


Simona Skočir

Posnetek Ingrid Pentek

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
22.05.2022
11°C / 29°C
ponedeljek
23.05.2022
14°C / 30°C
torek
24.05.2022
17°C / 29°C