PATER KAREL GRŽAN PREDSTAVLJA NOVO KNJIGO 'KRASNI NORI SVET'

Torek, 26. april 2022

 Pater Karel Gržan je slovenski javnosti dobro znan mislec in avtor številnih del za otroke, mladino in odrasle. Pogosto se oglaša s pronicljivimi komentarji družbene realnosti, ki že dolgo ni več, kar pogosto poudarja, le slovenska, nemška ali ameriška ampak preprosto globalna.

Da ne gre za običajnega gojenca teološke fakultete je pokazal že s tem, da je kot mlad duhovnik in kapucin leto dni preživel med brezdomci. Veliko se je ukvarjal tudi s tematiko zasvojenosti in med drugim na Razborju pod Lisco ustanovil prvo in doslej edino slovensko Don Pierinovo komuno za dekleta.

Široko polje njegovega zanimanja sega tudi v zgodovino, v Jurkloštru je v starodavnih ostankih kartuzije odkril pomenljive arheološke najdbe, njegovo najpomembnejše odkritje pa so do tedaj neznana gradišča v dolini Gračnice, umeščena v prostor po zvezdnih koordinatah. Zanje sam pravi, da bi morda lahko šlo za svetišče predkrščanskih ljudstev.

V zadnjih letih intenzivno izdaja knjige o svetu in družbi, katere žrtev je zaradi ekonomske logike najprej in predvsem Človek, pisan z veliko začetnico. Gržan se z vsakim svojim stavkom bori za ta ideal in se s tem postavlja v tisto vrsto mislecev, ki so posameznika obravnavali kot enkraten in neponovljiv del stvarstva in zgodovine.

Človekova fizična svoboda je dandanes v demokratičnih državah sicer zagotovljena, zato pa so se postoterile sile, ki človeka s tehnikami manipulacije zasužnjujejo na duhovni ravni. Boj z njimi je težaven a ne nemogoč, pravi Gržan, ki v novi knjigi z eruditskim znanjem spregovori o marsičem, temeljna nit pa vsekakor ostaja ta – osvoboditi človeka duhovnih spon. S Karlom Gržanom se je pogovarjal Primož Božič.

POGOVOR: Karel Gržan

Primož Božič

Foto: Wikipedia
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C