ZD IDRIJA Z NOVIM RENTGENOM IN PROSTORI BODOČEGA CENTRA ZA DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADOSTNIKOV

Sreda, 20. april 2022

Zdravstveni dom Idrija je včeraj v prisotnosti predstavnikov ministrstva za zdravje, županov občin Idrija in Cerkno, zainteresirane javnosti in zaposlenih s priložnostnim dogodkom tudi uradno predal namenu dve novi pridobitvi, in sicer nov rentgen aparat s prenovljenim rentgen kabinetom in  prostore dispanzerja za mentalno zdravje otrok in mladostnikov, fizioterapije in razvojne ambulante, ki so jih uredili v »italijanskem« delu prenovljenega objekta starega ZD v Idriji.


Kot je na dogodku izpostavil direktor ZD Idrija Tomaž Glažar, gre za pomembni investiciji v podporo kakovosti obstoječih storitev in postavljanju temelja novih programov, ki jih ZD Idrija načrtuje v prihodnje. Investicija v rentgen diagnostiko zajema kar tri projekte, in sicer nakup novega rentgen aparata, ki je nadomestil starega, iztrošenega, prenovo rentgen kabineta, ki je sedaj ločen v dva prostora, kar pomeni, da bo v prihodnje ob morebitni dodatni investiciji v zobni RTG mogoče istočasno izvajati tako splošno kot zobno rentgen diagnostiko, izvedli pa so tudi prenovo programske opreme za vso slikovno diagnostiko. 

Zaposlili so še eno radiologinjo, kar bo pripomoglo, da ne bo čakanja na tovrstne storitve. 


Radiologinji Neja Poljanec in Tadeja Žakelj


Izjava Tomaž Glažar 


Druga pomembna pridobitev, ki so jo včeraj v ZD Idrija uradno predali namenu, pa so prostori dispanzerja za mentalno zdravje otrok in mladostnikov, zametek bodočega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki so jih uredili v t.i. »italijanskem« delu starega ZD v Idriji.


Leta 2017 so se v tem objektu pričela dela v okviru popotresne sanacije stavbe, investicijo v nove prostore pa je idrijska občina zaključila lani. ZD Idrija je za prostore zagotovili ustrezno opremo. V začetku aprila so v dispanzerju z delom pričele logopedinja, klinična psihologinja in psihologinja, v novih prostorih že izvajajo tudi fizioterapevtske obravnave v okviru razvojne ambulante.


V ZD Idrija računajo, da bodo do konca leta 2023 popolnili zahtevana delovna mesta, ki bodo omogočala vzpostavitev Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov. 

Investiciji v rentgen in nove prostore v "italijanskem" objektu, skupno vredni nekaj več kot 600.000 evrov, je ZD Idrija uspel uresničiti s sredstvi občin Cerkno in Idrija, lastnimi viri, del sredstev pa je uspel pridobiti na podlagi Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031.

Glede na širitev obsega zdravstvenih programov, ki jih načrtuje ZD Idrija, se je Občina Idrija odločila, da bo tudi popotresno prenovljen »avstrijski« objekt starega zdravstvenega doma v Idriji namenila zdravstveni dejavnosti. Na občini Idrija pričakujejo, da bodo gradbeno dovoljenje za investicijo, ki bo predvidoma znašala od 600.000 do 700.000 evrov, uspeli pridobiti do konca letošnjega leta, z deli naj bi pričeli v začetku in končali do konca prihodnjega leta.


Metka Rupnik

 


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C