PISANE ZGODBE BAŠKE GRAPE

Nedelja, 17. april 2022

V nedeljski pisanki vas tokrat povabimo v Baško grapo. Baško grapo predstavlja ozek, ob reko Bačo stisnjen svet med Petrovim Brdom in Bačo pri Modreju. Na eni strani se nad grapo dvigajo mogočne Bohinjsko-Tolminske gore, na drugi strani pa nad grapo bdijo Porezen, Kojca in Šentviška planota. Po baški grapi najdemo prijetne vasice, v katerih nas vedno pozdravijo prijazni domačini. 


Baško grapo pa poleg naravnih znamenitosti popestri tudi nemalo kulturne in tehnične dediščine, nad katero z budnim očesom pazi Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina. Društvo deluje od leta 2005 in kot pravijo se v društvu zavedajo, da smo vsi dolžni del bogastva, ki smo ga podedovali od naših prednikov, ohraniti našim zanamcem. KTT Baška dediščina skrbi za ohranjanje dediščine preteklosti, hkrati pa razvija nove turistične produkte in tako spodbuja razvoja Baške grape kot turistične destinacije. O društvu smo v današnji oddaji spregovorili s predsednico društva, Alenko Zgaga. 


POSNETEK Alenka Zgaga o društvu


Baško grapo povezuje več krajevnih skupnosti, znotraj katerih najdemo različno tehnično in kulturno dediščino. Prav ohranjanje tehniške dediščine je bilo povod za ustanovitev društva Baška dediščina. Kako je do samega začetka prišlo in nekaj o tehnični dediščini baške grape za nas spregovori Cveto Zgaga.


POSNETEK Cveto Zgaga prvi del
Med tehniško dediščino ima prav zagotovo posebno mesto tudi del bohinjske železnice, ki pelje skozi grapo. Euronews je pred kratkim prav Bohinjsko železnico uvrstil med najlepša evropska potovanja z vlakom. Če se tako v Baško grapo odpravite z vlakom vas bo pot peljala skozi številne predore, med katerim je tudi predor Bukovo. Zakaj je ta predor tako poseben in kako pomembna je bila vetrovalna naprava v tem predoru – Cveto Zgaga.


POSNETEK Cveto Zgaga drugi del
Ker se današnja pisanka odvija v velikonočnem času pa smo pred mikrofon povabili tudi našo naslednjo sogovornico. Olga Zgaga je aktivna članica društva in pomembno pripomore k ohranjanju različne dediščine. Pred leti je že izdala knjigo Kejzna karta me pisej, v kateri so zbrane razglednice in različni prispevki iz baške grape. Nedavno pa je avtorica izdala prav posebno velikonočno brošuro Moj pusl je ta leus, ki govori o cvetnonedeljskih pušlcih v Baški grapi. Kakšna je njihova zgodba, posebnost in kako ga izdelati, nam v pogovoru zaupa kar sama.


POSNETEK Olga Zgaga
Za konec pa se ustavimo še v krajevni skupnosti Podbrdo. Sam kraj je zelo aktiven, med drugim v njem Osnovno šolo Simona Kosa Podbrdo obiskuje kar lepo število otrok iz grape in okolice. Kako je društvo povezano s krajevno skupnostjo Podbrdo in kaj za Podbrdo predstavljajo Mrouce cajta za nas spregovori Alenka Zgaga.


POSNETEK Alenka Zgaga KS Podbrdo 

Nuša Jeram

Vir Fotografij: društvo Baška dediščina. Nuša Jeram

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C