PONIKOVŠKA PISANKA

Sreda, 13. april 2022

V današnji Pisanki se bomo dvignili nekoliko višje, na malce manj kot 700 m nadmorske višine, na prostrano predalpsko planoto, ki se vzpenja nad ozkima in vijugastima dolinama Idrijce in Bače. Seveda nas pot pelje na Šentviško planoto oziroma natančneje v eno od tamkajšnjih večjih naselij, ki tako kot cela planota skriva marsikaj zanimivega. Naš današnji cilj so Ponikve, vas, ki je poznana tako po cerkvi Obiskanja Device Marije, katere obnovo je načrtoval Jože Plečnik, kot po smučišču in vsaj pred leti smučarskih skokih, predvsem pa tam najdemo veliko zanimivih domačinov, ki v domačem kraju ostajajo in dokazujejo, kaj vse je mogoče postoriti z dobro voljo in povezovanjem.


Najprej si bomo privoščili skok v zgodovino. Letošnje leto je z vidika dediščine in arhitekture pomembno tudi zato, ker obeležujemo 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je pustil velik pečat tako v domačem kot tujem prostoru, tudi na Ponikvah. Nastanek cerkve Obiskanja Device Marije v vasi Ponikve sega sicer že v srednji vek. V drugi svetovni vojni je bila cerkev požgana in skoraj povsem porušena, zato so jo domačini seveda želeli obnoviti, a so naleteli na številne ovire.

Zgodbo o tem, kako je pravzaprav prišlo do tega, da je za načrt obnove cerkve poskrbel prav Jože Plečnik in kako je obnova potekala, nam v nadaljevanju pove Karla Kofol, kustosinja Tolminskega muzeja in domačinka.


Cerkev Obiskanja Device Marije na Ponikvah je sicer ravno letos v fazi popotresne prenove, lani so bili sanirani temelji cerkve, letos bodo obnovili še celotno ostrešje. Karla Kofol v pogovoru pove še nekaj zanimivosti o tem, zakaj je ta cerkev, čeprav je strokovnjaki ne prištevajo med Plečnikova najpomembnejša dela, vendarle vredna ogleda in posebna.

POGOVOR: Karla Kofol

Ostajamo na Ponikvah in v naslednjih trenutkih odkrivamo še en pomemben del življenja tamkajšnjih prebivalcev. Zimski športi, še posebej smučarski skoki so ena od dejavnosti, ki so v zadnjih desetletjih zagotovo zaznamovali kraj. Smučišče Suše, ki so ga skupaj z bližnjo skakalnico s prostovoljnim delom v zadnjih desetletjih vzpostavili domačini, deluje še danes in čeprav je (kot smo slišali že v četrtkovi turistični oddaji) letos obratovalo le 14 dni, ga bodo pridno in z obilico dobre volje upravljali še naprej. Malce več dela bi bilo potrebnega za obuditev smučarskih skokov in obnovo skakalnice, na kateri se je sicer kalil tudi nekdanji reprezentant Jaka Hvala. Predsednik Smučarsko-skakalnega kluba Ponikve Klemen Grahelj se takole spomni začetkov te dejavnosti.

POGOVOR: Klemen GraheljNe tako davne skakalne zgodovine na Ponikvah pa se še dobro spominja tudi Gabrijel Hvala, oče nekdanjega reprezentanta v smučarskih skokih Jake Hvala, ki je sicer pred dvema letoma smuči postavil v kot in raje poprijel za kuhalnico ter postal kuhar. Takole je Gabrijel z nami delil svoje spomine.

POGOVOR: Gabrijel HvalaV zadnjem delu današnje oddaje pa obiščemo še enega mladega nadobudnega planotarja, ki je večino svojega življenja preživel na Ponikvah, se po študiju tja tudi vrnil in začel pisati čisto posebno zgodbo. Miha Kobal se je s poljedeljstvom začel ukvarjati postopno, sprva je posadil kilogram česna in nato pridelavo vsako leto povečeval. Danes brez težav pridela tono česna, poleg tega pa vsako leto v svojo zbirko doda kakšno vrsto zelenjave več. Miha smo, kot se za tale čas spodobi, ujeli na njivi, takole pa nam je najprej zaupal, s čim vse se pravzaprav ukvarja.

POGOVOR: Miha KobalSimona Skočir
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C