V PORODNIŠNICI POSTOJNA OB MATERINSKEM DNEVU 12 PRENOVLJENIH SOB ZA MAMICE IN NOVOROJENČKE

Petek, 25. marec 2022
»S tem, ko se rojevajo otroci, skrbimo za naš narod, skrbimo za samozavest. V Sloveniji imamo 14 porodnišnic in to so najpomembnejše stavbe v državi,« je ob otvoritvi celovite prenove 12 sob za mamice in novorojenčke Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna dejala ginekologinja in porodničarka ter predsednica društva Slojenčki izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić. Prenova ni bila enostavna, saj porodnišnice ni mogoče izprazniti in jo prenoviti, je pojasnila in dodala, da je prenovljen oddelek namenjen boljšemu počutju mamic in večji funkcionalnosti.

Seveda otvoritev ne bi bila popolna brez tistih, ki so nedolgo nazaj prvič zajokali v teh prostorih. Pred porodnišnico so namreč prišli šestletni vrtčevski otroci iz Vrtca Postojna. Ob spremljavi vzgojiteljic so zapeli in zaplesali pesem Ko si srečen.

Srečen pa je bil tudi direktor porodnišnice, dr. Aleksander Merlo. Dejal je, da je vesel, da zaključek del sovpada z letošnjim materinskim dnevom, praznikom vseh mam in se zahvalil vsem podpornikom, ki so tako ali drugače pomagali pri izvedbi tega projekta. 


Aleksander Merlo izjava 1


Izpostavil je pomen njihove ustanove v regiji in širše. Povedal je, da v porodnišnico prihajajo porodnice iz vse Slovenije, največ pa iz primorsko-notranjske ter osrednje slovenske regije. Na ginekološkem in porodnem oddelku letno pri njih obravnavajo okoli 5000 pacientk in porodnic, število rojstev pa iz leta v leto narašča. »Lani smo v porodnem bloku, ki ga upravičeno imenujemo srce naše porodnišnice, na svet pomagali 1700 novorojenčkom, kar pomeni, da so naše kapacitete ves čas kar izdatno izkoriščene,« je povedalMerlo in spregovoril tudi o manj prijetnih nalogah, ki jih opravljajo, finančnih primanjkljajih, globoko sočutje pa je izrazil tudi ženskam, ki jim ni dano postati mama. 


Aleksander Merlo izjava 2
Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki postojnske občine, podžupan Andrej Berginc in direktorica občinske uprave Marina Rebec, župan Občine Pivka Robert Smrdelj,ter seveda vsi ostali donatorji, brez katerih 50 tisoč evrov vreden projekt zagotovo ne bi bil izvedljiv. Vsa pleskarska in tapetniška dela je postopoma izvajala ekipa mojstrov iz Sekcije slikopleskarjev pri OZS, za novo pohištvo in tapete s cvetličnimi motivi je poskrbela življenjska zavarovalnica Vita, družba JUB pa je prispevala barve jupol. V njihovem imenju je spregovoril izvršni direktor družbe JUB Željko Kovačevič.


Željko Kovačevič


Dobro sodelovanje tako z osebjem porodnišnice, predstavniki društva Slojenčki kot z družbo Jub je pohvalil tudi Dušan Presetnik, podpredsednik Upravnega odbora Sekcije slikopleskarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije.


Dušan Presetnik


Vsi prisotni so toplo pozdravili nastali projekt, vsem mamam čestitali ob njihovem prazniku, bodočim mamicam, ki bodo prišle v postojnsko porodnišnico, pa zaželeli prijetno bivanje v obnovljenih sobicah.
Ksenija Mlinar

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C