IDRIJSKI LOG IN ZADLOG: OD VOLJE DO TRME

Nedelja, 20. februar 2022

V današnji Pisanki se bo Primorski val s svojimi poslušalci potepal po Črnovrški planoti. Tokrat nas bo pot zanesla v Zadlog in Idrijski Log, kjer bomo odkrivali naravne posebnosti in življenjski utrip prebivalcev teh dveh krajev.

Idrijski Log, ki se razteza na nadmorski višini 650 metrov, leži na obrobju Trnovskega gozda in se ponaša s tipičnimi značilnostmi kraškega sveta. Zaradi svojevrstnega mešanja zračnih plasti je podnebje v Idrijskem Logu nekoliko hladnejše od bližnjih krajev. Kot pojasnjuje naša današnja prva sogovornica, domačinka Anica Tominec, vas šteje 32 hiš, kjer živi 80 prebivalcev, od teh je kar 32 upokojencev. Prebivalci si s poljedelstvom in živinorejo zagotavljajo samooskrbo, dve domačiji se preživljata z oddajo mleka, večina prebivalcev odhaja na delo v bližnje večje kraje. 


Krajani se ob posebnih dogodkih radi skupaj poveselijo, tu je še živa tudi medsosedska pomoč. Zelo pa si želijo tudi, da bi jim občina zagotovila boljšo cestno povezavo. Sicer pa je Idrijski Log poln naravnih zanimivosti, ki pritegnejo obiskovalca, kot pove Anka Tominec.

Posnetek Anka Tominec


V Idrijskem Logu so nekdaj pridelovali lan in ga po zahtevnem ter dolgotrajnem postopku obdelali v laneno nit za tkanje platna. Da bi se ta znanja ne izgubila, je skupina žena, Davorina Čebular, Anita Regen in Janka Mikuž, ki so si nadele ime »lanene žene«, s pomočjo strokovnjakov Geografskega inštituta Antona Melika pri SAZU v okviru posebnega projekta preučila in obudila ta znanja, pri čemer so jim bile v veliko pomoč Anica Rupnik iz Zadloga in druge žene, ki so se s tem v preteklosti že ukvarjale. Lanene žene ta stara znanja predstavljajo na prireditvi pri domačiji Čuk v Idrijskem Logu. Od lanenega semena do platna nas bo popeljala Janka Mikuž.

Posnetek Janka Mikuž


V Idrijskem Logu je bilo nekdaj živo tudi oglarjenje, ki je pomembno prispevalo k preživetju prebivalcev, kasneje pa je zamrlo. Pred leti je oglarjenje v Idrijskem Logu oživil Vojko Velikonja, ki sicer prihaja z Ajdovskega konca, njegove korenine pa segajo v Idrijski Log, kamor se rad vrača.

Posnetek Vojko VelikonjaNada Lampe iz Idrijskega Loga pa je po mami nasledila veselje do izdelave cvetic, najprej iz krep papirja, zatem pa se je usmerila v izdelovanje cvetlic in živali iz damskih nogavic.

Posnetek Nada Lampe


Znanja iz zeliščarstva ohranja Lidija Wahl, ki zeli nabira okoli svoje hišice v Idrijskem Logu in ob sprehodih po naravi bližnje in daljne okolice.

Posnetek Lidija WahlZdaj pa nas bo pot iz Idrijskega Loga ponesla v sosednji Zadlog. Kraška Zadloška planota se ponaša z lepimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, nad vasjo pa kraljuje Špičasti vrh z razglednim stolpom. 


Pozimi je ta uravnan svet raj za tekače na smučeh in tudi za prireditev Trnovski maraton. Zadlog je rojstni kraj nekaterih znameniti osebnosti, kot sta doktor Frančišek Lampe in znani izdelovalec mozaikov ter Prešernov nagrajenec Marko Ivan Rupnik. Zadlog pa je znan tudi po svojih izredno mrzlih zimah in poplavah, ki vas odrežejo od sveta. 


O tem in o meteorološki postaji, ki stoji na njegovi domačiji, pa več Jošt Rupnik.

Posnetek Jošt Rupnik


Jošt Rupnik je tudi nekdanji predsednik, Franc Pivk pa prvi predsednik  društva TRMA, ki je bilo ustanovljeno za spodbujanje trajnostnega razvoja Zadloga in še danes, ko ga vodi Florijan Lampe, uresničuje svoje poslanstvo na področju športa, rekreacije ter prireditvenega življenja kraja.


Posnetek Florijan Lampe


Naš današnji zadnji sogovornik pa je Lovrenc Habe, Zadložan, ki sicer zadnje obdobje več časa preživi v Kopru, kjer je zaposlen kot asistent na Univerzi na Primorskem, javnosti pa je poznan tudi kot snovalec Habetovih novic, vsebin TV Zadlog in prvo ime zadloških filmarjev. 


Prvi intervju je doživel z našo novinarko Metko Rupnik, ko je kot učenec sedmega razreda začel izdajati tedaj še rokopisne Habetove novice.

Posnetek Lovrenc Habe

Tokrat se je Pisanka mudila na obisku v Zadlogu in Idrijskem Logu, v eni prihodnjih oddaj pa bomo obiskali še kakšen zanimiv in poseben kraj na Črnovrški planoti. Ne zamudite naših pisanih zgodb.


Metka Rupnik

Naslovna fotografija: društvo Volja Idrijski Log
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
20.06.2024
16°C / 30°C
petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
19°C / 35°C